Съветниците одобриха сливането на детски градини и ясли
Снимка: Григор Маринов

Заради демографската криза

Шест детски градини в Добрич се сливат в три

Преструктурират се и шест детски ясли

Размер на шрифта: a | a | a 16:28 20 септември 2017
Автор: Славена Петрова
Шест общински детски градини в Добрич се преобразуват и се сливат в три. Това решиха вчера на своето заседание общинските съветници. Причина са негативните демографски тенденции в страната, които водят до недостатъчен брой деца за предучилищните заведения. 
Бурни дебати предизвика сливането на ДГ №33 кв. „Рилци”. В залата присъстваха родители на малчугани, посещаващи детската градина, които протестираха срещу предложението. Основното им притеснение е, че при наличието на една група, на децата на възраст 5 и 6 години няма да може да се обърне нужното внимание и няма да бъдат подготвени добре за постъпването им в училище. Жителите на квартала са събрали и подписка с 204 подписа за 48 часа против сливането. Зам.- кметът обясни, че при сегашната посещаемост на детската градина е невъзможно да има две групи, като необходимият брой деца е 34. Тя обеща на родителите, че ще бъде назначен още един учител, който ще се грижи за обучението на 5 и 6 годишните деца. С по-малките пък ще работи помощник-възпитател за. Също така, когато децата станат повече, ще бъде открита втора група. 
Предложеното от зам.-кмета на общината д-р Емилия Баева сливане е само административно. Промените не касаят желанията на родителите къде да бъдат обучавани и отглеждани техните деца. Чрез осъществяването му ще се оптимизира числеността на персонала в детските градини. Ще се закрият свободните бройки за длъжността „директор”, а учители и помощен персонал ще бъдат пренасочени към другите предучилищни заведения на територията на Община Добрич. „Никой няма да остане без работа”, увери д-р Баева. Детските градини, които ще се слеят са: ДГ №27 „Славейче” и ДГ №33 в кв.”Рилци”, ДГ№23 „Звездица” с ДГ №11 „Дъга” и ДГ №32 „Зорница” с ДГ №29 „Любимка”.
Същото преобразуване ще се случи и в шест детски ясли, които ще бъдат слети в три. Отново важи тенденцията на намаляване на децата, отглеждани в тях. Промените засягат следните ясли: №4 „Щастливо детство” се слива с детска ясла №2 „Радост”, детска ясла №5 „Пролет” се обединява с детска ясла №3 „Слънчево детство” и детска ясла №6 „Първи юни” се слива с детска ясла №1 „Здраве”. 
Общинският съвет одобри и сформирането на три маломерни паралелки в средни училища в Добрич. В СУ “Св.Св.Кирил и Методий” ще има паралелка с профил “Икономическо развитие” с раширено изучаване на английски език, в която ще се обучават 11 ученици. В Професионалната гимназия по аграрно стопанство ще се разкрият две паралелки с по-малък от минималния брой ученици. Става дума за два девети класа по професията “Техник на селскостопанска техника”, специалност “Механизация на селското стопанство” с 15 ученици. Със същия брой ученици ще бъде и паралелката по професия “Фермер”, специалност “Земеделец”.

реклама
реклама
реклама
Новаторски идеи за справяне с... Наболели проблеми обсъдиха... До 27 ноември приемат детски... Майстори в стрелбата с... Областният управител... Изграждат нова битова... Данъчните продават на търг... Обявиха втори областен конкурс... Избраха добричките делегати за... Обучаваха специалисти за борба... Читалище “Български искрици”... Деца от Клуб „Ценности и... Започват Славейковите празници Чрез проект подкрепят... Нова глоба от 100 000 лв. е... В Добрич реформаторската... Великите в народната песен се... Космически кабинет отвори... Община Добрич обявява конкурс... Благотворителна кампания... Общинските съветници от ГЕРБ –... Младежи от ГЕРБ – Добрич... Туристически инспекторат ще... Ще почистват дерето на река... Йордан Йорданов: Новият закон... Очаква се старта на делото за... Продължава есенната... Добрич отбелязва тържествено... Съветниците отказаха да... Местният парламент на Добрич...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.