Фирми с дългове няма да могат да се прехвърлят при данъчна ревизия

Размер на шрифта: a | a | a 17:57 31 май 2017
Автор: ДТ
Фирми със задължения към бюджета вече няма да могат да се прехвърлят скоро след започване на данъчна проверка или ревизия.
Това гласят промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, одобрени от правителството вчера. Проектът предвижда прецизиране на правната уредба на отговорността на трети лица за непогасени задължения за данъци и осигурителни вноски на задължени юридически лица", посочват вносителите от Министерството на финансите. Като мярка за ограничаване на сивата икономика се предлага поетапно намаляване на нормативно регламентирания праг за ограничаване на плащания в брой в страната, което е в съответствие и с наложилата се практика в другите държави-членки на ЕС. В момента прагът е 10 000 лв., въпреки че МФ опита през есента на миналата година да го свали на 5 000 лв. Въвежда се и възможност за плащане чрез виртуален ПОС на събирани от Националната агенция за приходите данъци и осигуровки, като средствата постъпват директно по сметка на НАП в БНБ. "По този начин значително ще се намали административната тежест и разходите за бизнеса, тъй като ще се осигури удобна и безплатна алтернативна възможност за заплащане на данъци и осигурителни вноски чрез интернет, без да е необходимо да бъдат посещавани офиси на НАП или на обслужващата банка", посочват от правителствената пресслужба. Останалите промени в ДОПК се отнасят до задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане. Промените имат съществено значение за засилване на борбата с укриването на данъци и агресивното данъчно планиране, което е в синхрон с няколко взаимно допълващи се инициативи на Европейския съюз.
В съответствие с европейските изисквания, в ДОПК се създават правила, съгласно които по реда на автоматичния обмен изпълнителният директор на НАП ще обменя с компетентните органи на държавите-членки на ЕС и с Европейската комисия информация за предварителни трансгранични данъчни становища и предварителни споразумения за ценообразуване. В ДОПК се създават правила за осъществяването на автоматичен обмен на отчети по държави, съдържащи информация за разпределението на приходите, печалбите, активите и данъците на предприятия, които са част от многонационална група предприятия.

реклама
реклама
реклама
Селскостопанска продукция за... Селскостопанска продукция за... Отпускат 10 млн. лв. за... Разсрочват кредити на... Над 157 милиона лева изплатени... Народните представители от... Преведоха близо 24 млн. лв. на... Актуални възможности за... Стартира есенният етап от... Стартираха първите обучения на... От 40 обекта данъчните взели... Запечатват магазин за... Оптимизират 113 административни... Направиха първа копка на нов... НАП запечатва пункт за... ЕНЕРГО-ПРО отново стартира... Данъчните започват засилени... Ръст на безкасовите плащания... Сключени са 20 договора за над 602... Икономиката задържа ръста от 3.4% Държавен фонд ще инвестира във... Доверието на потребителите се... Безработни младежи отказват... Стотици доволни клиенти на... Ръстът в приходите от нощувки... Повече от 4 770 свободни работни... Заведение и магазин в центъра... Изтича срокът за отстъпка за... Подготвят 130 безработни за... Над 440 нарушения констатираха...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.