Държавен фонд ще инвестира във ВиК сектора

Размер на шрифта: a | a | a 18:27 16 май 2017
Автор: ДТ
Държавен фонд ще инвестира във ВиК сектора в областите, където не е направена водната реформа, които към момента са 12, както и в населените места с население между 2000 и 10 000 души. Причината е, че тези територии към момента остават без европейско финансиране. Предстои да бъде създадена междуведомствена група с представители на министерствата на финансите, на регионалното развитие и на околната среда. Тя ще изработи условията за работа на фонда.
В момента по линия на оперативна програма "Околна среда" се подпомагат общините с население над 10 000 души за модернизация на ВиК мрежата и изграждане на пречиствателни станции. По Програмата за развитие на селските райони пък се подпомогат общините с население до 2000 души. Така без финансиране остават населените места с между 2000 и 10 000 жители. Освен това към момента в 12 от общо 28-те области не е завършена т.нар. водна реформа. Според нея всички ВиК оператори трябва да се обединят в една асоциация и само един оператор да обслужва областта. В областите, където реформата не е приключила, общините също нямат право на европейско финансиране.Изборът на общини, които да бъдат финансирани от държавния фонд, ще става по обективни критерии, като ще се подкрепят най-спешните и неотложни проекти.
Десет процедури за водния сектор са обявени за финансирани по Оперативна програма “Околна среда” към 15 май. Ресурсът за тях е 866 млн. лева, съобщават от екоминистерството. Сключени са 20 договора за безвъзмездна финансова помощ за над 602 млн. лева, което е около една трета от ресурса по програмата за този сектор. Около 100 млн. лв. от тях отиват за разработването на прединвестицонни проучвания за областите приключили с водната реформа. Такива проучвания вече бяха направени със средства от Световната банка, но за всеки от 52-та ВиК оператора. Освен държавни и общински средства за инвестиции във ВиК сектора в общините, останали без еврофинансиране, ще се търсят и други финансови инструменти.
След като водата поскъпна с между 10 и 20% през тази година, заради инвестициите в сектора от еврофондовете, в бъдеще ще се търси баланс. В момента с подкрепата на Световната банка се създава механизъм за повече инвестиции при минимално отразяване на това върху цената на водата. От министерството признават, че в някои области като Добрич цената на водата е на горната граница на социалната поносимост и поскъпване не може да има или ръстът трябва да е обвързан с увеличаването на доходите на населението. В същото време в някои области цената на водата е в пъти по-ниска от прага на социална поносимост.

реклама
реклама
реклама
Селскостопанска продукция за... Селскостопанска продукция за... Отпускат 10 млн. лв. за... Разсрочват кредити на... Над 157 милиона лева изплатени... Народните представители от... Преведоха близо 24 млн. лв. на... Актуални възможности за... Стартира есенният етап от... Стартираха първите обучения на... От 40 обекта данъчните взели... Запечатват магазин за... Оптимизират 113 административни... Направиха първа копка на нов... НАП запечатва пункт за... ЕНЕРГО-ПРО отново стартира... Данъчните започват засилени... Фирми с дългове няма да могат... Ръст на безкасовите плащания... Сключени са 20 договора за над 602... Икономиката задържа ръста от 3.4% Доверието на потребителите се... Безработни младежи отказват... Стотици доволни клиенти на... Ръстът в приходите от нощувки... Повече от 4 770 свободни работни... Заведение и магазин в центъра... Изтича срокът за отстъпка за... Подготвят 130 безработни за... Над 440 нарушения констатираха...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.