Вечно удължаване на разрешителните за строеж върху ниви отново не мина в парламента

Размер на шрифта: a | a | a 18:10 11 януари 2018
Автор: ДТ
Поправка, предложена от Обединените патриоти за втори път, позволяваща вечното удължаване на разрешителните за строежи върху земеделски земи, не успя да мине и този път на второ четене в парламента. Корекцията и сега е внесена от депутата на Патриотите Йордан Апостолов, който през май 2017 г. поиска същото с поправки в Закона за опазването на земеделските земи. Сега той се опита да прокара отново предложението, засягащо бивши ниви край морето, чието предназначение е сменено и се планират строежи, но разрешителните за реализация на инвестиционните намерения изтекоха. Сега Апостолов пробва да прокара поправката между първо и второ четене на изменения в Закона за посевния и посадъчния материал в частта преходни и заключителни разпоредби, но засягаща Закона за опазването на земеделските земи. Предложението обаче бе оспорено от депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов, независимо че първия път корекцият абе подкрепена и от част от депутатите на управляващата партия.
Преди гласуването от екокоалицията "За да остане природа в България" алармираха за това, че предложението значително улеснява застрояването на нивите и се удължават за вечни времена дадените в миналото строителни разрешения. Според природозащитниците внесената отново промянa не е придружена с мотиви и обосновка. "С това парламентът дава зелена светлина за окончателното бетониране на българското Черноморие, където множество земи бяха с променено предназначение, но не можеха да се ползват поради изтичането на срока на строителните им разрешителни. В това число са и най-фрапантните заменки на дюни по Черноморието", предупредиха от организацията и призоваха текстът да не бъде гласуван. 
В крайна сметка предложението отпадна от окончателната редакция на текстовете в Закона за посадъчния материал, които засягат и други 11 закона, а окончателното гласуване на поправките бе отложено за днес.
Йордан Апостолов е родом от Добрич, тук е и бизнесът му в сферата на селското стопанство, строителството и аквакултурите. Той бе избран за народен представител от квотата на НФСБ, но бе кандидат в Бургаския избирател район. Депутатът се възмути, че управляващите приемат текстовете като термини и понятия, а не като човешки съдби и хора, които са вложили пари в промяната за предназначението на нивите си. Той заяви, че става въпрос само за около 1800 имота с над 9 милиона лева платени държавни такси.
В същото време депутатите приеха, че при изграждане или разширяване на обекти върху земеделски земи от първа до шеста категория, за които се определят най-малко две площадки или трасета, площадките да се определят не с предварителен проект на подробен устройствен план, а със скици или скици-проекти, придружени с координати на чупките. Решението за промяна на предназначението на земята няма да се отменя, когато в тримесечен срок не е заплатена съответната такса за обекти за държавни и общински нужди. Предвижда се, когато изпълнението на инвестиционно намерение не може да се осъществи поради наложени с нормативен или с административен акт забрани, решението за промяна на предназначението да се отменя по искане на собственика на земята или на инвеститора на обекта, а заплатената такса да се възстановява.

реклама
реклама
реклама
Хората с увреждания вече няма... БАБХ отчита над 3 000 проверки за... Набират средства за... Добавят нови изисквания за... Развитието на екотуризма... Приемат заявки от работодатели... Външното министерство се зае... Приеха Национална програма за... До края на април се декларират... Здравното министерство... Българите масово искат... Контролът при санирането на... 2.5 милиона работещи българи... ДБГ напускат Реформаторския... 100 000 души са включени в проекти... Населението на страната може... Най-бедните пенсионери ще... Стартират нов прием на... 11 млн. касови бележки играят за... Проверяваме онлайн хонорарите... Проверяват бензиностанции Вече ще отнемат контролни... Удължават срокът на... Над 55 000 зрелостници искат да се... Около 150 са опасните язовири Меката зима намали сметките за... Отново ще броим врабчетата в... 169 проби от млечни продукти... През февруари цените се... Броят на регистрираните...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.