Училищните бюджети ще зависят и от образованието на родителите

Политиката "парите следват ученика" отива в историята

Размер на шрифта: a | a | a 17:34 22 януари 2018
Автор: ДТ
Училищата, които обучават деца на родители с ниско образование, ще получават повече пари от бюджета. Средствата могат да се използват за увеличение на заплатите на персонала или за бонуси към възнагражденията. Те може да отиват и за преподавателите, които са включени в екипите за връщане на отпаднали ученици в клас, за заплата на социален работник, на помощник на учителя в проблемните паралелки, или за допълнителни часове по български, ако за голям процент от децата този език не е майчин. Това са част от промените в наредбата за финансиране на училищата и детските градини. Те се правят, за да се разпишат механизмите за разпределяне на допълнителни 90 млн. лева към парите за предучилищното и училищното образование за тази година. С тях се слага край и на делегираните бюджети, при които финансирането на училищата и детските градини зависеше само от броя на записаните в тях деца. Колкото по-малки и по-отдалечени са общините, толкова повече пари допълнително получават за всяко дете в училище или детска градина. Дава се възможност и за съществуването на паралелки с по-малко от минималния към момента брой деца, ако те са в училища с много ученици от уязвими групи. Причината е, че работата с тези деца е по-трудна и големия брой деца я прави недостатъчно ефективна. Подобна възможност се дава и за професионалните гимназии, които обучават по определени от министерството професии, в които се очаква недостиг на кадри в следващите години.
Измененията предвиждат училищата да получават различна по размер субсидия за обучението на един ученик в зависимост от допълнителни критерии. Общините, които покриват тези критерии, са разделени по групи и тези в най-неблагоприятни позиции ще получат най-много средства. Промените в делегираните бюджети бяха обявени още при приемането на Закона за държавния бюджет в края на миналата година. Затова и част от допълнителните средства вече се отразени в сумите, които те получават от държавата и които са записани в бюджета. Става въпрос за 55 млн. лева повече от парите за издръжка за миналата година. Други 35 млн. лева трябва да бъдат разпределени за обучение на деца от уязвими групи и на специалисти по приоритетни професии. Според образователното министерство парите от бюджета за някои общини нарастват с до 30%. Само по критерия за отдалеченост и големина на общината допълнителните средства са средно около 12% за местните власти в най-неизгодни позиции. А в тази група влизат общини с население до 5000 души, чиито общински център е на над 100 км от град с население от над 100 000 души и над 16 км от областен град. 

Образованието на родителите

Фактор за финансирането на училищата ще има и образованието на родителите на децата. Ако преобладават ученици, чиито родители са с основно или по-ниско образование, бюджетът на училището или детската градина трябва да е по-висок, предвиждат правилата. Най-голямо увеличение по този показател ще получат образователни институции, в които над 60% от децата са с родители с основно образование или в които над 50% от децата са от семейства с начално и по-ниско образование. В тези категории ще попаднат основно училища от райони с етнически малцинства и слабо икономическо развитие. Допълнителното финансиране за обучението на тези деца образователното министерство оправда с това, че с тях се работи по-трудно, а и те са най-застрашени от отпадане от образователната система. За това и в такива училища ще е възможно да съществуват паралелки под определения минимум за брой деца. За класовете от 1-ви до 4-ти той е 16 ученици, а за по-горните класове - 18. Към момента не се предвижда минимален брой на децата в паралелка в тези училища, което на практика означава, че може да съществува и клас с двама души. Същото изключение ще се прави и за обучението по търсени на пазара на труда професии. За такива са определени 55 специалности от 12 професионални направления като машиностроене, металообработване и металургия, електротехника, енергетика, хранителни технологии, строителство, пътностроителна техника, стругарство и др. В същото време в новата наредба е записано, че бюджетите на училищата и детските градини ще зависят и от броя на паралелките или групите.
Допълнителните средства - 90 млн. лева за цялата година, могат да се изразходват само за заплащане на учители или специалисти в образователните институции. Техните заплати ще нараснат с различни проценти за всяко училище. Това увеличение е извън вече повишените възнаграждения на преподавателите с 15% от септември миналата година.

реклама
реклама
реклама
Сформират екипи за обхващане и... Одобриха над 270 учебника и... Осигуряват работа за още 862... Стартира разработването на... Финансират 68 проекта за... Регистрираната безработица... Над 6.4 млн. лв. просрочени... Насочват допълнителни 1.8 млн.... Нова горска техника и... Близо 600 училища купуват... Над 5 000 гигавата енергия са... 153 проекта са подадени за... Изплащат преизчислените пенсии Разработват нови методики за... Над 7200 водни обекти са... Допълнителни 991 млн. лв. за... Интеграционните добавки на... Недостигат квалифицирани... Вътрешното и регионалното... Проверки в морските курорти... Променят се условията за наем... Линията на бедност в България... Имитиращите млечни продукти ще... Осигуряват 7 млн. лв. за... Отпускат спешно 4.5 млн. лв. за... Кабинетът одобри промените за... Застрашени са 390 млн. лв.... 52 милиона лева се отделят... ЕНЕРГО-ПРО дава възможност за... Над 12 милиона лева са осигурени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.