Собствениците на язовири ще пълнят държавен фонд за ремонти

Размер на шрифта: a | a | a 18:58 14 март 2018
Автор: ДТ
Собствениците на язовири ще бъдат задължени да правят отчисления от своите приходи от стопанска дейност в нов държавен фонд, който ще отговаря за ремонтите на онези водоизточници, които общините нямат финансова възможност да поддържат и решат да прехвърлят на ново търговско предприятие. Това предвиждат подготвяни от управляващите законови поправки. 
Проблемът с поддръжката на язовирите в страната е перманентен от години, въпреки множеството законови поправки и промени в контрола върху поддръжката им. Обикновено темата със състоянието на водоемите и чия е вината то да е такова идва на дневен ред след поредното наводнение или трагедия с човешки жертви и така до следващия път.
В момента държавата стопанисва язовирите с национално значение. "Националната електрическа компания" отговаря за онези водоеми, при чието контролирано източване произвежда електроенергия. Държавното "Напоителни системи" следи част от по-малките водоеми, но повечето от съоръженията са собственост на общините и са или отдадени под наем на частни фирми или за тях не се полагат никакви грижи.
Вече са внесени поправки в Закона за водите, свързани с новата категоризацията на язовири и изискванията към собствениците им за поддръжка и аварийни ремонти. Под ръководството на вицепремиера Валери Симеонов се обсъждат и промени, които да позволят на държавата да поеме стопанисването на онези водоеми, които местната власт няма капацитет или финансови възможности да поддържа. На общините ще бъде даден едномесечен срок да направят анализ за функционалността на притежаваните от тях язовири, дали могат да ги стопанисват и да решат кои от водоизточниците да отстъпят на бъдещото търговско предприятие.
"В момента има анализ за около 5700 язовира, от които над 4500 са на общините.
В първата си част промените касаят изменения в Закона за водите. Най-общо язовирите ще бъдат категоризирани – голям, малък и какви са изискванията им за експлоатация. Ще се задължават собствениците и операторите да правят аварийни планове. Държавата възнамерява да създаде търговско предприятие, с изменение на закон, на което по съгласие на общините, които не могат да управляват тези активи – като язовири, да бъдат прехвърляни в това предприятие и то да отговаря за извършването на ремонта и поддържането, така че да не се случва това да няма пари и финансови средства.
Има предложение да се създаде фонд, в който да влизат средства не само от държавния бюджет, но и от стопанската дейност на всички язовири. С тези средства ще се извършват ремонти, но засега не става стана ясно какви отчисления от приходите си ще трябва да плащат собствениците на язовири. Предстои да се види и колко язовира общините ще решат да предадат за управление в новото дружество.
Заради последните бедствия темата за създаването на т. нар. "катастрофичен пул“ отново става актуална. Той може да се финансира през данък "Сгради" с минимална годишна вноска на собствениците. Структурирането на въпросния катастрофичен пул, в който собствениците на жилища да бъдат задължени да правят годишни вноски и от него да се плащат обезщетения според данъчната оценка на пострадало при бедствие жилище, бе обещано през 2015 г. от тогавашния министър Лиляна Павлова. Тогава тя каза, че такъв пул ще има до края на второто правителство на Борисов, което обаче подаде оставка в края на 2016 г. Преди две години Павлова коментира още, че за укрепване на свлачищата са необходими 871 млн. лв.. Днес сумата е набъбнала и надхвърля 1 млрд. лв. за над 2000 свлачища, по думите на Нанков.

реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.