Ще стимулират общините с по-висока събираемост на данъците

Размер на шрифта: a | a | a 19:37 06 октомври 2016
Автор: Мирослав Балчев
Обмислят се механизми на стимулиране на общините, които отчитат по-висока събираемост на данъците, заяви председателят на Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Данаил Панов в първия ден на 11-та годишна среща на местните власти в курорта Албена. Той призна, че част от общините в страната имат по-слаба събираемост на данъчните приходи. Ще се търсят и варианти за насочването на част от приходите от националните данъци към местните администрации. За пореден път от Националното сдружение изразиха недоволството си от увеличаващите се отговорности и задачи, които се възлагат на общините, без това да е обезпечено финансово. Този проблем съществува и при редица европейски общини, но това не трябва да ни успокоява, заяви изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. Според нея управлението на местните финанси е доста остаряло и трябва да се търсят решения за нови практики. Чавдарова припомни, че налаганите финансови корекции от различните контролни органи са огромен бич за общините. Поради тази причина предстои да се създаде методически съвет, който ще уеднакви критериите за налагане на санкции. Така ще се избегнат случаите на налагане на глоби от няколко различни контролни органа.
В първия ден на 11-та годишна среща на общините бе открито и общинско ЕКСПО. Лентата преряза президентът на Република България Росен Плевнелиев. Със свои щандове в общинското ЕКСПО се представят общините Варна, Кърджали, Ловеч, Банско и Чепеларе. В рамките на Общинското ЕКСПО бяха представени още Интегрирани софтуерни решения за общините, трафик и пътна сигнализация и др.
Програмата за днес предвижда дебат с участието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, с която ще бъдат обсъдени дейностите по Националната програма за саниране и градското планиране. Предвидена е и дискусия с просветния министър Меглена Кунева.
В рамките на форума ще бъдат връчени награди. Областният управител на Добрич Детелина Николова ще получи отличие за своя над десетгодишен стаж в Управителния съвет на сдружението по времето, когато беше кмет на града ни. Награда за траен принос към развитието на НСОРБ ще получи и  предшественика на Детелина Николова на кметския пост - Лъчезар Росенов.
реклама
реклама
реклама
Облачно време, без валежи Евродепутат и народни... Търсят средства за обучение по... Облекчават създаването на... 124 проекта по трансграничната... Над 13 000 проверки извърши... Средната продължителност на... Облачно време, със слаби... 40 лева коледна добавка за хора... Водния цикъл в Добрич е... Над 30 000 младежи са започнали... Туристическите пакети за... Цените на яйцата ще се понижат... Топло, но дъждовно време ни... Над 600 безработни са започнали... Близо 90 хиляди птици са... Отчитат спад на децата в... Остава облачно, дъждовете се... 80% от младежите, включени в... Данъчните напомнят за... Средният осигурителен доход е... Животновъдите ще получат по 40... Стартира нова мярка за... Патриоти и общественици... Положителни тенденции в... Удръжките по наложени запори... Над 10% от трудоспособните хора... Четири са огнищата на птичи... Увеличение на облачността и... Над три пъти са намалели...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.