Сформират екипи за обхващане и включване на ученици в образователната система

Размер на шрифта: a | a | a 19:18 17 юли 2018
Автор: ДТ
Областният управител изпрати писма до общините за сформиране на екипи за обхващане и включване на деца и ученици в образователната система. Хората в екипите трябва да станат ясни до 25 юли. Определени са районите, в които има деца и ученици, необхванати в образователната система, както и такива с деца в риск да отпаднат от посещения на детска градина или училище. Най-много са тези райони в Община Тервел – 10. 6 са рисковите райони в Община Балчик, 5 – в Генералтошевско, 4 – в община Добричка, по 3 – в Каварненско, Добрич и община Крушари, в Шабленско са 2.
Във връзка с изпълнение на дейностите по обхващане и връщане на отпадналите деца в образователната система днес  в „Гранитна зала“ в Министерски съвет ще се проведе национална среща под ръководството на заместник министър-председателя Томислав Дончев и с участието на министър-председателя Бойко Борисов. Участие в националната среща ще вземат заместник областният управител на Добрич Живко Желязков и главен експерт „Етнически, демографски проблеми, трудова заетост, социални дейности и образование“ в Областна администрация Кемал Асан.
Правителството регламентира създаването и функционирането на постоянно действащ Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Механизмът се прилага по отношение на децата и учениците, които не са обхванати в образователната система, за които има риск от отпадане от училище и детска градина или са напуснали преждевременно образователната система. Механизмът по ал. 1 се прилага по отношение на децата и учениците, които не са обхванати в образователната система, за които има риск от отпадане от училище и детска градина или са напуснали преждевременно образователната система. Той включва създаване и дейност на екипи за съвместна работа на институциите за обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст; взаимодействие на институциите по прилагането на комплекс от мерки за обхващане и включване в образователната система и предотвратяване на ранно отпадане на децата в риск; прилагане на процедурата за отпускане на семейни и други помощи в натура спрямо индивидуалните потребности на децата и учениците, както и подобряване на координацията при налагане на санкции спрямо родителите, настойниците/попечителите или лицата, които полагат грижи за детето, при неизпълнение на задълженията им по законите за закрила на детето и за предучилищното и училищното образование и други мерки.  Екипите за обхват включват представители на регионалните управления на образованието, на съответните институции в системата на предучилищното и училищното образование от района им на обхват, на съответната община, на съответната дирекция "Социално подпомагане" и на съответната областна дирекция/районно управление на Министерството на вътрешните работи. Според спецификата на дейността и изпълняваните дейности в екипите за обхват се включват и служители на дирекции "Бюро по труда" или филиали в съответното населено място, на детска педагогическа стая, представители на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, на регионалните здравни инспекции, кметове и кметски наместници на малки селища и представители на други институции. 

реклама
реклама
реклама
Над 280 кг. негодни храни са... Започват теренните проверки на... Консумираме все повече... 60% от учениците са жертва на... Приеха програма за дейността... МВР обяснява с листовки на... БАБХ разреши провеждането на... Предоставят минерална вода от... Одобриха 92 проекта за 83 млн. лв.... Отчитат над 6 на сто ръст в... Над 62 000 са безработните с... Заделят 230 млн. лв. за... "Доброволната" битка на НАП с... На морето ни обслужват чужденци Бюрата по труда предлагат... Стартира второто проучване за... Държавата дискриминира... Близо 12000 търсещи работа се... Изпитите след седми клас... Правилата за прием на... Близо 8 000 безработни се... Планират разработването на... Дискутираха СПА маршрутите в... Откриха специализирана... Гражданите могат да... Земеделският министър забрани... Подготвят електронно... 4591 зрелостници ще се явят на... Подкрепят предприемачите с... Очакват над 5,5 милиона...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.