Президентът наложи вето на закон, улесняващ застрояването на ниви

Размер на шрифта: a | a | a 18:17 04 февруари 2018
Автор: ДТ
Президентът Румен Радев наложи вето на приетите на 24 януари изменения и допълнения на Закона за посевния и посадъчния материал. Става въпрос за неговите преходни и заключителни разпоредби, които изменят Закона за опазване на земеделските земи, свързани с правилата за промяна на предназначението на земеделските земи, съобщи прессекретариатът на държавния глава. 
Искане за вето на закона дойде от няколко природозащитни организации, които обявиха, че с него се дава зелена светлина за окончателното бетониране на българското Черноморие.  От мотивите към ветото се вижда, че Радев не е съгласен с правилата за промяната на предназначението на земеделските земи. Според президента актуализираните текстове не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда. 
В мотивите се посочва, че в параграф 28 на преходните и заключителните разпоредби на спрения закон отпада изискването за представяне на проект на подробен устройствен план при започване на процедурата за промяна на предназначението на земеделските земи. "Така се създава неяснота относно конкретните параметри на инвестиционното намерение и не се доказва нуждата, която е конституционна предпоставка за промяната на предназначението", смята президентът. 
Промените в параграф 30 от преходните и заключителни разпоредби пък стимулирали собствениците на земеделски земи да променят предназначението им и в много продължителен период да не реализират своите нужди, изчаквайки удобен момент, в който ще има инвестиционен интерес. Това засягало обществения интерес, тъй като земите с променено предназначение щели да пустеят. 
Румен Радев посочва още, че включването на промени в Закона за опазване на земеделските земи, които водят до необосновано разширяване на възможностите за промяна на предназначението на земеделските земи в преходни и заключителни разпоредби на друг закон, създава впечатление, че се цели избягване на широкото публично обсъждане и подробното мотивиране на предлаганите промени. "Считам, че народните представители дължат на всички, които те представляват, ясно, мотивирано и открито обсъждане на правилата за промяна на предназначението на земеделските земи", казва още държавният глава. 
Румен Радев изразява мнение, че промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес. "Само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани лица да изразят своето мнение", допълва президентът

реклама
реклама
реклама
Издръжката на четиричленно... Предлагат нов вид месечна... Стартира проект „Работа” за... Фирмите подават данни за... Отчитат най-малко регистрирани... 193 общини с висока безработица... Фермерите минават на... Над 1,3 милиона са неработещите... Над 1,3 милиона са неработещите... Готвят промени в Наредбата за... Набират куриери за Дания 1 123 лева е средната работна... Над 6500 студенти ще получат... С 11% ще е по-скъпа почивката на... Над 60 вида вина дегустираха... Нови социални услуги за... Една трета от гражданите и... Безплатните картови плащания... Проучват потребностите на... 20 сигнала на телефон 112... Над 5 000 проверки на НАП... Безработните дължат месечно по... Над 5 000 проверки на НАП... Осиновителите на дете до... Поредни антикорупционни мерки... Отчитат спад в броя на... Над 6500 проверки извърши... Конкуренцията налага... Въвеждат мерки за ограничаване... 8,882 млн. чуждестранни туристи...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.