Правилата за прием на първокласници ще се променят частично

Размер на шрифта: a | a | a 18:06 30 юли 2018
Автор: ДТ
Частична промяна в правилата за прием на първокласници ще предложи Министерството на образованието и науката. Целта е да се улесни записването на братя и сестри в едно и също училище. От тази година първокласниците се приемат с предимство в училището, в чиито район попада адресът им. Целта е те да влизат в най-близкото училище. Предимството имат децата, които от най-дълго време живеят в района на училището. Това обаче доведе до случаи, в които братя и сестри се записват в различни образователни институции, тъй като по-малкото дете не отговаря на условията за адрес. Предвижда се от следващата година за най-близко училище да не се приема само това, в което по адрес е разпределено детето, но и това, в което то има брат или сестра до 7-и клас. Така, ако голямото дете учи в 133-о училище в центъра на София, но семейството му е с адрес в кв. "Младост", то малкото дете ще получи същото предимство при кандидатстване в централното училище, каквото би получило и ако иска да се запише в кварталното училище. Така ще се избегне неудобството родители да разкарват децата си сутрин в различни училища.
Министерството ще се опита да се справи с неравномерната натовареност на училищата. Целта е децата в даден град да не се струпват в няколко образователни институции, а да бъдат по-равномерно разпределени сред всички. Решение на проблема се търси, тъй като в училищата с много деца базата не е достатъчна, за да се осигури обучение през целия ден, а децата често учат на смени. За това в такива училища ще се намаляват бройките за прием. Това може да става и по предложение на общините. Ще бъде направен и стандарт за това колко ученици могат да учат на дадена площ.
Струпването на повече деца в някои училища се дължи основно на по-добрата им репутация. Прехвърлянето на ученици към по-малко желани школа ще позволи там да бъдат наети по-добри преподаватели и ще доведе до вдигане на качеството на обучение.
Министерството ще даде и диференциран срок на общините да премахнат ученето на две смени. Такова съществувало в около 70 общини, а в половината от случаите ставало въпрос за 1-2 училища. Срокът за преминаване към обучение на една смяна ще е съобразен с това колко бързо може да стане това. Вариантите са пристрояване на сградите, строеж на нови здания и намаляване на приема.
От новата учебна година ще се търси и начин за намаляване на бумащината, с която учителите са принудени да се занимават. Ще бъдат намалени документите, които се изискват от тях. 
Учениците ще имат електронни досиета, а служители на министерството ще ходят по образователните институции да помагат на педагозите.

реклама
реклама
реклама
Над 280 кг. негодни храни са... Започват теренните проверки на... Консумираме все повече... 60% от учениците са жертва на... Приеха програма за дейността... МВР обяснява с листовки на... БАБХ разреши провеждането на... Предоставят минерална вода от... Одобриха 92 проекта за 83 млн. лв.... Отчитат над 6 на сто ръст в... Над 62 000 са безработните с... Заделят 230 млн. лв. за... "Доброволната" битка на НАП с... На морето ни обслужват чужденци Бюрата по труда предлагат... Стартира второто проучване за... Държавата дискриминира... Близо 12000 търсещи работа се... Изпитите след седми клас... Близо 8 000 безработни се... Планират разработването на... Дискутираха СПА маршрутите в... Откриха специализирана... Гражданите могат да... Земеделският министър забрани... Подготвят електронно... 4591 зрелостници ще се явят на... Подкрепят предприемачите с... Очакват над 5,5 милиона... Ограда от четири реда бодлива...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.