Подготвят нови стандарти за месните храни

Размер на шрифта: a | a | a 17:12 30 май 2018
Автор: ДТ
Нови стандарти за месни храни подготвя земеделското министерство. Целта е да се гарантира по-добро качество на храните. Новите стандарти трябва да са готови до месец и половина. Според тях например, за да се нарича един продукт "кренвирш", той трябва да съдържа поне 75% месо. Покрай темата за двойния стандарт на храните земеделското министерство е направило анализ на законодателството, свързано с качеството на храните. Той показал, че само при месните продукти няма изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри. От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации е започнала работата по създаването именно на подобни стандарти. Анализирано е и законодателството в други държави, което също е ново - от преди няколко години.  Новата наредба трябва да бъде съгласувана с Европейската комисия. Продуктите, които няма да отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина.
До месец ще влезе в сила и забраната млекопреработвателните предприятия да използват палмово масло. Сега това е възможно като има разграничение в наименованията и сиренето и кашкавалът с вложено растително масло се обявяват като "имитиращи продукти". Занапред обаче преработвателите ще трябва да изберат дали ще произвеждат автентични млечни продукти или имитиращи и няма да могат да прилагат и двете технологиив едно и също предприятие. Избралите да влагат растително масло няма да се наричат "млекопреработвателни предприятия".
Министерството на земеделието води преговори с големите търговски вериги по проблема с вносните храни, които са с различен състав от тези в Западна Европа, но се продават по-скъпо в България. 

реклама
реклама
реклама
Експерт: В страната продължава... Отговорността за незаконните... 42 на сто от българските... Правилата за матурите се... Спада износът ни за страни... С наближаването на жътвата... Отчитат ръст на неплатените... Увеличават се леглата в... Екоминистерството одобри план... Осъвременяват изискванията за... Създават механизъм за... Увеличават се двойките по... Откри се любителският... Нормативни промени облекчават... И след 5 години работодателите... НАП събра 130 млн. лв. от акцията... Назначават 176 безработни по... Електроразпределение Север... Облекчават процедурите за... 2340 лв. са необходими на 4-членно... Над 1 млрд. лв. са договорените... Над 20 000 деца са върнати за... Държавата ще плати за... Готвят нов закон за хората с... Законови промени ще ограничат... Отчитат най-ниското ниво на... 1077 лв. е средната заплата у нас... Стартира кампанията „Спечели... Над 165 000 младежи са започнали... Започна националното външно...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.