Пациенти са подали 182 сигнала за липсващи лекарства за 3 месеца

Размер на шрифта: a | a | a 17:10 11 септември 2018
Автор: ДТ
За три месеца Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства е получила 182 сигнала за липсващи медикаменти от цялата страна на интернет платформата си, съобщиха в понеделник от организацията.
Анализът на данните сочи, че в 53% от случаите проблемът би могъл да се разреши чрез бързи вътреобщностни доставки в рамките на ЕС, тъй като сигналите са за медикаменти с трайно или временно преустановен внос в България.
От организацията отдавна настояват за законови промени, които да облекчат вносът на медикаменти.
В 20% от сигналите на подателите е била предоставена информация къде търсеното лекарство е налично, т.е. става въпрос за медикаменти, които се продават на българския пазар, но има недостиг или не са открити в някои аптеки.
В най-голям процент от сигналите става въпрос за лекарства, които са изтеглени или изобщо не са били регистрирани на българския пазар, обясни директорът на асоциацията Боряна Маринкова.
В около 32% от случаите става въпрос за дерегистрирани медикаменти и такива с преустановени продажби у нас, а 16% от сигналите са за лекарства, които пациентите са получавали извън България и в последствие ги търсят тук, но те изобщо не са били регистрирани на българския пазар.
Сигналите се отнасят до общо 120 продукта, което показва, че 34% от тях засягат продукти с повече от един сигнал. Всеки автор е получил обратна връзка в рамките на 24 часа, а средното време за пълна обработка на казус е 32 часа.
Интернет-платформата за сигнали за недостиг на лекарства бе пусната на 9 юни.
Подробно представяне на резултатите от работата на платформата, многофакторните причини за недостиг в световен план и възможностите на паралелния внос за достъп до липсващи и лекарства в недостиг в България и Европейския съюз ще бъде темата на предстоящата кръгла маса, която Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства организира под егидата на Европейската асоциация на Евро-фармацевтичните компании (ЕАЕРС) на 18 септември.
EAEPC обединява над 100 компании от 24 държави в Европа и e регламентираният партньор на Европейската комисия по отношение на паралелната дистрибуция на лекарства в ЕС. За да дискутират възможностите за облекчени условия за вътреобщностни доставки на лекарства в Кръглата маса на тема “Насърчаване на паралелния внос“ са поканени всички компетентни институции в България. Ръководството на ЕАЕРС ще представи обзорен доклад на тема "Добри практики в ЕС и ползи за обществото от насърчаването на паралелния внос".
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по... Около 1,1 млн. лева ще струва...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.