Отговорността за незаконните обекти на плажа става държавна

Размер на шрифта: a | a | a 17:52 13 юни 2018
Автор: ДТ
Вече няма общините да са длъжни да премахват незаконните преместваеми обекти върху държавни имоти, включително и върху морските плажове, а това става отговорност на Дирекцията за национален строителен контрол, решиха депутатите вчера, приемайки на първо четене поправки в Закона за устройството на територията (ЗУТ), внесени от Обединените патриоти по инициатива на вицепремиера Валери Симеонов. Одобрени бяха още четири отделни предложения за корекции на този закон, дело на ГЕРБ и на Обединените патриоти. Главният архитект на съответната община ще издава разрешителните за поставяне на временни обекти като павилиони и сергии, или заведения и дискотеки на плажа от леки конструкции. Ако обаче се установи, че има такива незаконно поставени постройки, те ще бъдат премахвани от ДНСК.
Законодателната инициатива на вицепремиера Валери Симеонов е заради разногласия с Министерството на туризма за законността на заведения и хотели в морския курорт Слънчев бряг. Миналата седмица се разрази поредният подобен спор между вицепремиера и министъра на туризма Николина Ангелкова. Според него 11 обекта в Слънчев бряг, сред които пет от най-оборотните плажни дискотеки, нямат книжа за поставянето им и трябва да бъдат премахнати. Тя обаче твърди, че са напълно законни, което накара Симеонов да внесе сигнал в Прокуратурата срещу Ангелкова и служители на ведомството й по казуса със строежите по морето. 
Сред приетите поправки в ЗУТ е и облекчаването на режима относно сградните отклонения, съставляващи последната част от мрежата на мрежовите оператори - от регулирационната линия на имота до сградата на потребителя, чрез която се реализира свързаност при заявка от абонат. Те се явяват строеж от шеста категория, което изисква издаване на строително разрешение и съответно се забавя цялостният процес по предоставяне на услугата, посочват в мотивите за измененията вносителите. Предвижда се още ВиК дружествата, електроснабдителните и газови компании, както и топлофикациите да предоставят служебно пред административните органи в 14-дневен срок от поискването изходни данни и информация, необходими при разработването на устройствените планове и инвестиционни проекти. Предвидена е санкция за дружествата от 1000 лева седмично при неизпълнение на тези задължения. 
Друг от одобрените на първо четене законопроекти предлага допълнително да се ограничат видовете строежи от пета категория и разгънатата им застроена площ, които да могат да се извършват от строители, които не са вписани в регистъра на Камарата на строителите. Търси се и оптимизация на процедурите за изграждане на линейни обекти на техническата инфраструктура, разположени на територията на повече от една община и синхронизирането им с общите устройствени планове на общините. Ще се регламентират и сервитутите в обществена полза на водоснабдителните и канализационните системи.

реклама
реклама
реклама
Въвеждат лични карти с чип от... МОН опитва да смекчи правилата... Здравните грижи в дома - изцяло... При пожар на кораб в морето... 43 акта за нарушения в обекти по... 348 лева ще е линията на бедност... Животът поскъпна през юли с 0.7% Над 280 кг. негодни храни са... Започват теренните проверки на... Консумираме все повече... 60% от учениците са жертва на... Приеха програма за дейността... МВР обяснява с листовки на... БАБХ разреши провеждането на... Предоставят минерална вода от... Одобриха 92 проекта за 83 млн. лв.... Отчитат над 6 на сто ръст в... Над 62 000 са безработните с... Заделят 230 млн. лв. за... "Доброволната" битка на НАП с... На морето ни обслужват чужденци Бюрата по труда предлагат... Стартира второто проучване за... Държавата дискриминира... Близо 12000 търсещи работа се... Изпитите след седми клас... Правилата за прием на... Близо 8 000 безработни се... Планират разработването на... Дискутираха СПА маршрутите в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.