Отговорността за незаконните обекти на плажа става държавна

Размер на шрифта: a | a | a 17:52 13 юни 2018
Автор: ДТ
Вече няма общините да са длъжни да премахват незаконните преместваеми обекти върху държавни имоти, включително и върху морските плажове, а това става отговорност на Дирекцията за национален строителен контрол, решиха депутатите вчера, приемайки на първо четене поправки в Закона за устройството на територията (ЗУТ), внесени от Обединените патриоти по инициатива на вицепремиера Валери Симеонов. Одобрени бяха още четири отделни предложения за корекции на този закон, дело на ГЕРБ и на Обединените патриоти. Главният архитект на съответната община ще издава разрешителните за поставяне на временни обекти като павилиони и сергии, или заведения и дискотеки на плажа от леки конструкции. Ако обаче се установи, че има такива незаконно поставени постройки, те ще бъдат премахвани от ДНСК.
Законодателната инициатива на вицепремиера Валери Симеонов е заради разногласия с Министерството на туризма за законността на заведения и хотели в морския курорт Слънчев бряг. Миналата седмица се разрази поредният подобен спор между вицепремиера и министъра на туризма Николина Ангелкова. Според него 11 обекта в Слънчев бряг, сред които пет от най-оборотните плажни дискотеки, нямат книжа за поставянето им и трябва да бъдат премахнати. Тя обаче твърди, че са напълно законни, което накара Симеонов да внесе сигнал в Прокуратурата срещу Ангелкова и служители на ведомството й по казуса със строежите по морето. 
Сред приетите поправки в ЗУТ е и облекчаването на режима относно сградните отклонения, съставляващи последната част от мрежата на мрежовите оператори - от регулирационната линия на имота до сградата на потребителя, чрез която се реализира свързаност при заявка от абонат. Те се явяват строеж от шеста категория, което изисква издаване на строително разрешение и съответно се забавя цялостният процес по предоставяне на услугата, посочват в мотивите за измененията вносителите. Предвижда се още ВиК дружествата, електроснабдителните и газови компании, както и топлофикациите да предоставят служебно пред административните органи в 14-дневен срок от поискването изходни данни и информация, необходими при разработването на устройствените планове и инвестиционни проекти. Предвидена е санкция за дружествата от 1000 лева седмично при неизпълнение на тези задължения. 
Друг от одобрените на първо четене законопроекти предлага допълнително да се ограничат видовете строежи от пета категория и разгънатата им застроена площ, които да могат да се извършват от строители, които не са вписани в регистъра на Камарата на строителите. Търси се и оптимизация на процедурите за изграждане на линейни обекти на техническата инфраструктура, разположени на територията на повече от една община и синхронизирането им с общите устройствени планове на общините. Ще се регламентират и сервитутите в обществена полза на водоснабдителните и канализационните системи.

реклама
реклама
реклама
Експерт: В страната продължава... 42 на сто от българските... Правилата за матурите се... Спада износът ни за страни... С наближаването на жътвата... Отчитат ръст на неплатените... Увеличават се леглата в... Екоминистерството одобри план... Осъвременяват изискванията за... Създават механизъм за... Увеличават се двойките по... Откри се любителският... Нормативни промени облекчават... И след 5 години работодателите... НАП събра 130 млн. лв. от акцията... Назначават 176 безработни по... Подготвят нови стандарти за... Електроразпределение Север... Облекчават процедурите за... 2340 лв. са необходими на 4-членно... Над 1 млрд. лв. са договорените... Над 20 000 деца са върнати за... Държавата ще плати за... Готвят нов закон за хората с... Законови промени ще ограничат... Отчитат най-ниското ниво на... 1077 лв. е средната заплата у нас... Стартира кампанията „Спечели... Над 165 000 младежи са започнали... Започна националното външно...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.