Отчитат ръст на неплатените трудови възнаграждения

Размер на шрифта: a | a | a 18:27 11 юни 2018
Автор: ДТ
България е на опашката в ЕС по спазване на основни трудови права, сочат изводите от третия годишен доклад на КНСБ за нарушаването на трудови права и данните от Глобалния индекс на Международната конфедерация на профсъюзите. Според международното изследване България се намира в златната среда от шест групи държави по степен на нарушаване на правата. Ние сме в трета група, в която има четири държави от ЕС- Испания, Великобритания, Полша и Унгария. Най-много нарушени трудови права има в Румъния и Молдова. Всички останали европейски държави са с по-малко нарушения на трудовите права. Класацията включва 142 държави от целия свят. В годишния доклад на КНСБ за 2017 година се посочва, че има ръст на забавените заплати, които през 2017 г. са 28.4 млн. лв. при 21 млн. лева през 2016 година. Има обаче и ръст на сумата на изплатените възнаграждения – 18.9 млн. лв. през 2017 г. при 16 млн. лв.през 2016 г. Ръстът на забавените заплати се дължи основно на две предприятия, преустановили своята дейнст, които обаче дължат заплати на служителите си. Дължимите възнаграждения в тях са за 3.5 млн. лева. Според синдиката работниците вече подават повече сигнали за забавени заплати след инициираните законодателни промени от омбудсмана.
През 2016 година трудовите инспектори са констатирали 15 641 нарушения, свързани с изплащането на трудови възнаграждения, което е приблизително с 5000 случая по-малко от 2017 година.
Най-много нарушения на трудовите права има в ресторантьорството и хотелиерството - около трудови договори, режими на почивка, условия на труд. Установените нарушения, свързани с работното време, почивките и отпуските през 2017 г. са 17 962 бр. В сравнителен план за тригодишен период се наблюдава тенденция към намаляване на тези нарушения, но продължава да бъде проблем неосигуряването на задължителна междудневна и седмична почивка в ресторантьорството, хотелиерството и търговията. Тревожна тенденция е, че работодателите не спазват изискването за инструктаж на работниците за безопасна работа. Нарушенията по инструктажа за миналата година са 16 471, което според КНСБ е причина за повишения трудов травматизъм през 2017 година в сравнение с 2016 г. При оценката на риска са установени 10 545 нарушения. Данните до началото на юни сочат, че до момента са внесени толкова работници от трети страни, колкото за целия миналогодишен сезон. 
реклама
реклама
реклама
Експерт: В страната продължава... Отговорността за незаконните... 42 на сто от българските... Правилата за матурите се... Спада износът ни за страни... С наближаването на жътвата... Увеличават се леглата в... Екоминистерството одобри план... Осъвременяват изискванията за... Създават механизъм за... Увеличават се двойките по... Откри се любителският... Нормативни промени облекчават... И след 5 години работодателите... НАП събра 130 млн. лв. от акцията... Назначават 176 безработни по... Подготвят нови стандарти за... Електроразпределение Север... Облекчават процедурите за... 2340 лв. са необходими на 4-членно... Над 1 млрд. лв. са договорените... Над 20 000 деца са върнати за... Държавата ще плати за... Готвят нов закон за хората с... Законови промени ще ограничат... Отчитат най-ниското ниво на... 1077 лв. е средната заплата у нас... Стартира кампанията „Спечели... Над 165 000 младежи са започнали... Започна националното външно...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.