Министърът на земеделието, горите и храните Румен Порожанов

Ограда от четири реда бодлива тел ще има по границата ни с Румъния

Размер на шрифта: a | a | a 18:49 24 юли 2018
Автор: ДТ
„До десетина дни се предвижда да бъде направена оградата по 133- километровото сухоземно гранично трасе на Силистра и Добрич с Румъния. Тя ще бъде с бодлива тел през 4 реда, а там, където са пътеките на животните, ще има и защита от мрежа „Бруно” С изграждането ще се занимават горските предприятия”- съобщи в Добрич министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Очаква се оградата да излезе около 200-300 000 лева. Причината за бързането е, че заразата от Румъния приближава. „Вече в дворове по села може да е на 20-30 км от нашата граница, огнищата са над 400” – каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев. Затова той апелира при умрели животни – лисици, чакали, дори птици, да се подава сигнал веднага. „В Странджа е изградена допълнителна 10-километрова зона единствено с цел сигурност” – каза Д.Илиев.
„Участвахме в заседанията по създаването на областните кординационни щабове в Русе, Силистра и Добрич. Тяхната цел е да координират действията на всички държавни органи по места за превенция на африканската чума по свинете” – каза още министър Порожанов. Той съобщи, че заедно с главен комисар Младен Маринов са направили проверка на ГКПП-Кардам, как се спазва забраната да не допуска вноса на свинско месо и  колбаси от нето  и те да бъдат изземвани още на  границата. Там ще се възстанови и ямата за дезинфекция.”Такива продукти са основни преносители на чумата, както и диви свине, които са заразани” – каза още министърът. „У нас се отглеждат около 450 000 прасета, като 390 000 от тях са в свинеферми, където може да се говори за биосигурност. Има фирми тип Б и домашни дворове, където няма биосигурност. Единият вариант е прасетата да бъдат прибрани, а другият, ако стопаните им решат, да ги заколят” – добави Порожанов. В Силистренска и Добричка област ще се направи инвентаризация на почти всички стопани, препоръката е в коридорите на транспортните  средства от Кардам и Дуранкулак, където има интензивно движение, наблизо да няма свине в домашни дворове.
Заедно с министъра в обиколката бяха и главен комисар Младен Маринов, главен секретар на МВР, главен комисар Светлин Кичиков, директор на „Гранична полиция”, както и изпълнтелният директор на Агенцията по горите. 
реклама
реклама
реклама
Над 280 кг. негодни храни са... Започват теренните проверки на... Консумираме все повече... 60% от учениците са жертва на... Приеха програма за дейността... МВР обяснява с листовки на... БАБХ разреши провеждането на... Предоставят минерална вода от... Одобриха 92 проекта за 83 млн. лв.... Отчитат над 6 на сто ръст в... Над 62 000 са безработните с... Заделят 230 млн. лв. за... "Доброволната" битка на НАП с... На морето ни обслужват чужденци Бюрата по труда предлагат... Стартира второто проучване за... Държавата дискриминира... Близо 12000 търсещи работа се... Изпитите след седми клас... Правилата за прием на... Близо 8 000 безработни се... Планират разработването на... Дискутираха СПА маршрутите в... Откриха специализирана... Гражданите могат да... Земеделският министър забрани... Подготвят електронно... 4591 зрелостници ще се явят на... Подкрепят предприемачите с... Очакват над 5,5 милиона...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.