Над 3000 медицински сестри излизат на протест

Размер на шрифта: a | a | a 17:54 08 май 2018
Автор: ДТ
Над 3 000 специалисти по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори - ще излязат на национален протест на 12 май, когато е Международният ден на сестринството. Те ще изразят недоволството си срещу ниските възнаграждения и трупаните с години проблеми, заради които у нас има сериозен недостиг на кадри в професията и отлив на млади специалисти, които заминават да работят в чужбина веднага след дипломирането си. В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките са около 4000, а са необходими още толкова. Средната възраст на медицинските сестри е 53 г., а на акушерките 51 г.  Стандартът отпреди години на един лекар да се падат по 4 сестри отдавна е загърбен и в момента на 1 лекар се пада по-малко от една сестра.
За последно увеличение на заплатите на медицинските сестри беше заложено в колективния трудов договор в здравния сектор в края на 2016 година. Тогава възнаграждението на старшата медицинска сестра се увеличи от 560 на 720 лева, а това на редовите медицински специалисти по здравни грижи, сред които сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и други от 520 лева на 700 лева. Възнаграждението на професионалистите по здравни грижи в големите университетски болници беше повишено на 750 лева. На места в някои по-малки болници обаче тези заплати остават непостижими.
Още през октомври миналата година медицинските сестри заплашиха с национална стачка, ако не получат адекватно финансиране, но проблемите им така и не намират решение. 
В протестна декларация, адресирана до председателя на здравната комисия в парламента, министър-председателя и министъра на здравеопазването се настоява за разработване на национална стратегия за развитие на здравните грижи до 2021 г. Другото искане е промяна на модела на финансирането на здравната система, която да доведе до достойно оценяване на труда - стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за страната. Специалистите по здравни грижи искат още заплащането да е диференцирано, съобразно придобитата квалификация. Настоява се и за ясна визия за кариерното развитие, със задължителното активно участие на държавата и работодателите. Петото искане е за приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти, спрямо броя на пациентите в болниците, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където специалистите по здравни грижи полагат висококвалифициран труд на ръба на оцеляването. 
реклама
реклама
реклама
2340 лв. са необходими на 4-членно... Над 1 млрд. лв. са договорените... Над 20 000 деца са върнати за... Държавата ще плати за... Готвят нов закон за хората с... Законови промени ще ограничат... Отчитат най-ниското ниво на... 1077 лв. е средната заплата у нас... Стартира кампанията „Спечели... Над 165 000 младежи са започнали... Започна националното външно... Кабинетът отпусна близо 38 млн.... Прогнозират петпроцентен ръст... Безсмъртният полк отново се... Започват данъчни проверки в... Пациенти с ХИВ няма да останат... Признаха две сдружения за... Десеторно поскъпва... Магистрати изнесоха урок в... Поетът Драгни Драгнев... Всеки трети българин е... Още 849 родители кандидатсваха... Обмислят нови правила за... За четвърти път „Екопак”... Хората с увреждания вече няма... БАБХ отчита над 3 000 проверки за... Набират средства за... Добавят нови изисквания за... Развитието на екотуризма... Приемат заявки от работодатели...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.