Конкуренцията налага качеството на семената в България

Бистра Павловска, изпълнителен директор на Агенцията по сортоизпитване, апробация и семеконтрол /ИАСАС/ пред ДТ

Размер на шрифта: a | a | a 17:55 30 януари 2018
Автор: ДТ
- Измененията в Закона за посевния и посадъчния материал вече са факт. Каква ще е ползата на замеделциге?. 
- Това е следствие на политиката на правителството за намаляване на административната тежест. Промените засягат не само размяната на документи, а и регулаторни режими. Досега съществуваха регистрации на  заготвители, производители и търговци на семена и посадъчен материал. Гласуваните през миналата седмица промени в закона изцяло отменят необходимостта от регистрация на земеделските производители и на заготвителите. Мотивите за тези промени са свързани с облекчаване дейността на семепроизводителите. И тъй като всяка година земеделските производители се пререгистрират по Наредба 3, то от ИАСАС ще вземат данните служебно за целите на семепроизводството. Към заготвителите на семена вече няма изискване нито на европейско, нито на национално ниво, което се отнася до заготовките на пшеници и ечемици, на семена под и над сито, на фракции царевица, тъй като самите фирми - производители на семена, прилагат по-високи стандарти, а конкуренцията в сектора доведе до изчистване на необходимостта от подобни изисквания. Третото важно облекчение е свързано с валидността на сертификатите за семена. В България то е една година. В Европейския съюз няма такова изискване и това поставя нашите производители и търговци на семена в неконкурентна среда. Реално конкуренцията в сектора е такава, че няма търговец, който да си позволи да стои на пазара с некачествени семена. Ако в законодателството е поставено изискване за 80 процента кълняемост за някои култури, фирмите винаги предлагат семена с 85-90 процента.
-  Има възможност за европейска правна закрила на семената...
- След присъединяването ни към ЕС, българските селекционери, фирмите, притежаващи семена, също и научните институти към Селскостопанската академия могат да имат правна закрила на техните сортове на европейско ниво. Правната закрила за сортовете в един отворен пазар само на територията на страната ни е недостатъчна и ненадеждна. Затова ИАСАС в сътрудничество с Европейския офис  за сортовете растения ще организира на 20 септември в София семинар, на който да бъдат представени възможностите и цените за европейска правна закрила.
- Качествени ли са семената в България?
- Семената в България са изключително качествени. У нас се произвеждат относително малки количества семена. Семената за пшеница са традиционно с много високо качество по отношение на сортовата чистота и на физическите параметри на семето.Факт е, че се купуват семена на  чужди фирми Но аз бих обърнала внимание на земеделските производители, че семената, които са селектирани в България, все пак са по-адаптирани към местните условия. 
реклама
реклама
реклама
Издръжката на четиричленно... Предлагат нов вид месечна... Стартира проект „Работа” за... Фирмите подават данни за... Отчитат най-малко регистрирани... 193 общини с висока безработица... Фермерите минават на... Над 1,3 милиона са неработещите... Над 1,3 милиона са неработещите... Готвят промени в Наредбата за... Набират куриери за Дания 1 123 лева е средната работна... Над 6500 студенти ще получат... С 11% ще е по-скъпа почивката на... Над 60 вида вина дегустираха... Нови социални услуги за... Една трета от гражданите и... Безплатните картови плащания... Проучват потребностите на... Президентът наложи вето на... 20 сигнала на телефон 112... Над 5 000 проверки на НАП... Безработните дължат месечно по... Над 5 000 проверки на НАП... Осиновителите на дете до... Поредни антикорупционни мерки... Отчитат спад в броя на... Над 6500 проверки извърши... Въвеждат мерки за ограничаване... 8,882 млн. чуждестранни туристи...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.