Конкуренцията налага качеството на семената в България

Бистра Павловска, изпълнителен директор на Агенцията по сортоизпитване, апробация и семеконтрол /ИАСАС/ пред ДТ

Размер на шрифта: a | a | a 17:55 30 януари 2018
Автор: ДТ
- Измененията в Закона за посевния и посадъчния материал вече са факт. Каква ще е ползата на замеделциге?. 
- Това е следствие на политиката на правителството за намаляване на административната тежест. Промените засягат не само размяната на документи, а и регулаторни режими. Досега съществуваха регистрации на  заготвители, производители и търговци на семена и посадъчен материал. Гласуваните през миналата седмица промени в закона изцяло отменят необходимостта от регистрация на земеделските производители и на заготвителите. Мотивите за тези промени са свързани с облекчаване дейността на семепроизводителите. И тъй като всяка година земеделските производители се пререгистрират по Наредба 3, то от ИАСАС ще вземат данните служебно за целите на семепроизводството. Към заготвителите на семена вече няма изискване нито на европейско, нито на национално ниво, което се отнася до заготовките на пшеници и ечемици, на семена под и над сито, на фракции царевица, тъй като самите фирми - производители на семена, прилагат по-високи стандарти, а конкуренцията в сектора доведе до изчистване на необходимостта от подобни изисквания. Третото важно облекчение е свързано с валидността на сертификатите за семена. В България то е една година. В Европейския съюз няма такова изискване и това поставя нашите производители и търговци на семена в неконкурентна среда. Реално конкуренцията в сектора е такава, че няма търговец, който да си позволи да стои на пазара с некачествени семена. Ако в законодателството е поставено изискване за 80 процента кълняемост за някои култури, фирмите винаги предлагат семена с 85-90 процента.
-  Има възможност за европейска правна закрила на семената...
- След присъединяването ни към ЕС, българските селекционери, фирмите, притежаващи семена, също и научните институти към Селскостопанската академия могат да имат правна закрила на техните сортове на европейско ниво. Правната закрила за сортовете в един отворен пазар само на територията на страната ни е недостатъчна и ненадеждна. Затова ИАСАС в сътрудничество с Европейския офис  за сортовете растения ще организира на 20 септември в София семинар, на който да бъдат представени възможностите и цените за европейска правна закрила.
- Качествени ли са семената в България?
- Семената в България са изключително качествени. У нас се произвеждат относително малки количества семена. Семената за пшеница са традиционно с много високо качество по отношение на сортовата чистота и на физическите параметри на семето.Факт е, че се купуват семена на  чужди фирми Но аз бих обърнала внимание на земеделските производители, че семената, които са селектирани в България, все пак са по-адаптирани към местните условия. 
реклама
реклама
реклама
Сформират екипи за обхващане и... Одобриха над 270 учебника и... Осигуряват работа за още 862... Стартира разработването на... Финансират 68 проекта за... Регистрираната безработица... Над 6.4 млн. лв. просрочени... Насочват допълнителни 1.8 млн.... Нова горска техника и... Близо 600 училища купуват... Над 5 000 гигавата енергия са... 153 проекта са подадени за... Изплащат преизчислените пенсии Разработват нови методики за... Над 7200 водни обекти са... Допълнителни 991 млн. лв. за... Интеграционните добавки на... Недостигат квалифицирани... Вътрешното и регионалното... Проверки в морските курорти... Променят се условията за наем... Линията на бедност в България... Имитиращите млечни продукти ще... Осигуряват 7 млн. лв. за... Отпускат спешно 4.5 млн. лв. за... Кабинетът одобри промените за... Застрашени са 390 млн. лв.... 52 милиона лева се отделят... ЕНЕРГО-ПРО дава възможност за... Над 12 милиона лева са осигурени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.