Кабинетът отпусна близо 38 млн. лева за образование и наука

Размер на шрифта: a | a | a 17:36 09 май 2018
Автор: ДТ
Допълнителни 13.8 млн. лева за наука по бюджета на образователното министерство и още 23.9 млн. лева за училищно образование по бюджетите на общините отпусна вчера правителството.
Най-голяма е сумата за осигуряването на средства за училища и детски градини за работа с деца от уязвими групи. За това на общините бяха дадени над 22.5 млн. лева. С тях се осигурява финансов ресурс за реализиране на по-ефективни мерки за подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на риска от отпадане от системата на предучилищното и училищното образование, пише в правителственото прессъобщение.
Други 1.366 млн. лева се предоставят на центрове за подкрепа за личностно развитие. С тях ще бъдат подпомогнати дейности за кариерно ориентиране на учениците чрез стимулиране развитието на личностните им качества и придобиване на социални компетентности.
Кабинетът даде и допълнителни 13.8 млн. лева по бюджета на Министерството на образованието и науката. От тях 5.8 млн. лева са за осигуряване на достъп на учените в страната до международни научни бази данни. Останалите 8 млн. лева ще бъдат изразходвани за конкурси за научни проекти, финансирани от Фонд "Научни изследвания".
Министрите решиха още да отложат за пореден път предвиденото още по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков отпадане на задочното обучение в специалност "Право". Според последното решение на кабинета това трябва да стане от учебната 2019 - 2020 г.
Причина за поредното отлагане била "протичащият в момента процес на преструктуриране на учебния процес във всички юридически факултети". "Новият срок ще даде достатъчно време висшите училища да се подготвят и при необходимост да променят учебните си програми, за да са в съответствие с новите изисквания", съобщиха от правителствената пресслужба. Според предишната редакция на наредбата за изискванията за обучение по "Право" задочното обучение трябваше да отпадне от следващата учебна година. В първоначалния вариант на постановлението за приема на първокурсници в университетите беше предвидено само редовно обучение за бъдещите юристи. Предполага се обаче, че сега нулевият прием за задочно ще бъде коригиран.
Възможно е решението за отпадане на задочното обучение въобще да не влезе в сила, тъй като Комисията за защита от дискриминация постанови, че въвеждането само на редовна форма е дискриминация. Поради това ще се прави и работна група от Министерството на правосъдието, която да прегледа нормативната уредба в сферата на обучението по "Право".
реклама
реклама
реклама
2340 лв. са необходими на 4-членно... Над 1 млрд. лв. са договорените... Над 20 000 деца са върнати за... Държавата ще плати за... Готвят нов закон за хората с... Законови промени ще ограничат... Отчитат най-ниското ниво на... 1077 лв. е средната заплата у нас... Стартира кампанията „Спечели... Над 165 000 младежи са започнали... Започна националното външно... Над 3000 медицински сестри... Прогнозират петпроцентен ръст... Безсмъртният полк отново се... Започват данъчни проверки в... Пациенти с ХИВ няма да останат... Признаха две сдружения за... Десеторно поскъпва... Магистрати изнесоха урок в... Поетът Драгни Драгнев... Всеки трети българин е... Още 849 родители кандидатсваха... Обмислят нови правила за... За четвърти път „Екопак”... Хората с увреждания вече няма... БАБХ отчита над 3 000 проверки за... Набират средства за... Добавят нови изисквания за... Развитието на екотуризма... Приемат заявки от работодатели...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.