Интеграционните добавки на хората с увреждания няма да бъдат прекъсвани

Поправката е временна мярка и ще успокои социалното напрежение до приемането на новия законов пакет

Размер на шрифта: a | a | a 18:46 08 юли 2018
Автор: ДТ
Парламентът гарантира законово да не бъдат прекъсвани получаваните до момента интеграционни добавки от хората с увреждания. Това стана с промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, подкрепени на първо четене от 132-ма депутати. Времето между двете четения ще е три дни. Заради две решения на ВАС за отмяна на разпоредби от правилника за прилагане на закона имаше опасност част от хората с увреждания да останат без добавките. Законодателната промяна е изцяло в интерес на хората с трайни увреждания, които са подали заявления-декларации за отпускане на добавка за социална интеграция след постановените съдебни решения, е записано в мотивите.
По информация на Агенцията за социално подпомагане от 12 юни досега има около 11 000 заявления по отменените правни основания. До приемането на законодателните промени на тези хора ще бъдат издадени разпореждания за спиране на производството по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Ако законопроектът бъде приет в бърз порядък, няма да бъдат застрашени интеграционните социални права на близо половин милион души, се посочва още в аргументите. Поправката е временна мярка, ще успокои социалното напрежение до приемането на новия законов пакет/вероятно през септември-октомври, уреждащ генерално правата на хората с увреждания/. След приемането на промените хората запазват парите за транспортни услуги в размер 15 на сто от гарантирания минимален доход, както и добавката за ползване на информационни и телекомуникационни услуги - 20 на сто от гарантирания минимален доход.  Предвижда се да бъдат запазени и другите видове добавки за социална интеграция в сегашния им размер - за балнеолечение и/или рехабилитационни услуги, диетично хранене и лекарствени продукти и достъпна информация.
Според данните към 31 декември миналата година са предоставени месечни добавки за социална интеграция средномесечно на 500 016 лица с увреждания, от които 10 476 за деца. Към май т.г. броят на хората с увреждания, които получават месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги е 497 145, а за информационни и телекомуникационни услуги е 70 608. 
Към момента 89 души получават месечна добавка за социална интеграция за обучение, 157 048 души не са упражнили правото си да получат пари за обучение.
С внесения проектозакон вносителите предвиждат също как ще се определя базата за изчисляване на месечната добавка за социална интеграция според гарантирания минимален доход.
Българският съд казва, че обвързването на добавките с гарантирания минимален доход води до унифицирането им, а не до диференцирането според индивидуалните потребности, обърна внимание социалистът Георги Гьоков. Той отбеляза, че хората с увреждания получават най-много две от седем възможни добавки, затова принципът трябва де се промени. Размерът на добавките масово е около 15-20 лв., 11,24 лв. е транспортната добавка при 1,60 лв. билетче в София - колко пъти може да се ползва транспортът, попита той. 
Темата засяга над 500 000 български граждани, хубаво е, че въпросът не се политизира, отбеляза Спас Панчев от ГЕРБ. Според него е добре да се работи за законов пакет за хората с увреждания, за да се решат проблемите им и те да бъдат извадени от бедността, в която живеят.

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.