Експерт: В страната продължава да има огнища птичи грип

Размер на шрифта: a | a | a 17:53 13 юни 2018
Автор: ДТ
„В България продължава да има огнища на инфлуенца по птиците -  едното е огнището във ферма за патици в  село Стефаново в Добричка област от 25 май т.г., има съмнения  за друг голям птицевъден комплекс, пак в района, има наличие на антитела в различен брой  ферми в страната” - алармира проф. Георги Георгиев от Центъра за оценка на риска към Мнистерството на земеделието.”Когато е открито първото огнище на Инфлеунца  в село Стефаново  през октомври миналата година, в Италия има две огнища, но няма във Франция и Унгария, където по-рано е имало” – обяснява професорът Карантината около фермата  в село Стефаново и още 10 села в Добричка община – Богдан, Бранище, Дончево, Опанец, Пчелино, Плачи дол, Поп Григорово, Славеево, Соколово и Стожер, продължава до 26 юни – каза Георгиев.
„Тази година ще се развие един нов клъстер в Северна Европа от вируса Н5N6, който е новата заплаха за следващата година. Той ще дойде през есента с мигриращите птици”, прогозира проф. Георгиев.
Той взе участие в извънредното заседание на Общинския съвет на община Добричка. То беше свикано по настояване на общински съветници от БСП по повод втория случай на зараза във фермата за патици в село Стефаново от 25 май  т.г., при което бяха унищожени над 57 000 птици, включително и новоизлюпени. Първият случай беше от средата на октомври миналата година.  В искането, което е подкрепено и от независимия съветник Генади Ганчев, се настоява експерти да направят разяснения за разпространението и влиянието на птичия грип върху хората и животните, както и какви мерки трябва да вземат кметствата. 
реклама
реклама
реклама
Отговорността за незаконните... 42 на сто от българските... Правилата за матурите се... Спада износът ни за страни... С наближаването на жътвата... Отчитат ръст на неплатените... Увеличават се леглата в... Екоминистерството одобри план... Осъвременяват изискванията за... Създават механизъм за... Увеличават се двойките по... Откри се любителският... Нормативни промени облекчават... И след 5 години работодателите... НАП събра 130 млн. лв. от акцията... Назначават 176 безработни по... Подготвят нови стандарти за... Електроразпределение Север... Облекчават процедурите за... 2340 лв. са необходими на 4-членно... Над 1 млрд. лв. са договорените... Над 20 000 деца са върнати за... Държавата ще плати за... Готвят нов закон за хората с... Законови промени ще ограничат... Отчитат най-ниското ниво на... 1077 лв. е средната заплата у нас... Стартира кампанията „Спечели... Над 165 000 младежи са започнали... Започна националното външно...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.