"Доброволната" битка на НАП с данъчните измами вкара в бюджета 1 млн. лв.

Размер на шрифта: a | a | a 18:31 07 август 2018
Автор: ДТ
Прилаганият от 3-4 години от Националната агенция за приходите (НАП) "доброволен" метод за борба с данъчните измами е довел до директен приход за бюджета от едва 1.1 млн. лв. през 2017 г., сочат данните от годишния отчет на НАП за 2017 г. От няколко години насам според отчетите на данъчното ведомство има сериозен спад на извършваните от агенцията ревизии на фирми и граждани.
Издадените ревизионни актове например са намалели от 10 463 през 2016 г. на 9 408 през 2017 г., което е спад с над 10%. Още по-сериозно е намалението на установените с въпросните актове данъчно-осигурителни задължения – от 1.8 млрд. лв. през 2016 г. на 1.1 млрд. лв. през 2017 г., което е спад с близо 40%.
За сравнение, преди 6-7 години НАП разкриваше с ревизии допълнителни приходи по около 2.5 млрд. лв. – 3 млрд. лв. на година, огромната част от които впоследствие не успяваше да събере. Така, данъчната агенция се бе превърнала в регистратор на данъчните измами и нарушения и в сметката й всяка година се вписваха несъбираеми милиарди левове. За да реши този проблем, от 3-4 години насам НАП промени стратегията си и се ориентира към драстично свиване на броя на ревизиите. Идеята е да не се правят безсмислени ревизии и да не се установяват несъбираеми вземания при липса на имущество на длъжниците, които често се оказват малоимотни или болни лица. Затова част от ревизиите бяха заменени с "доброволен" метод за борба с данъчните измами. При него вместо да правят мащабна ревизия на дадена фирма, която води до начисляване на лихви за години назад, данъчните предлагат на въпросното дружество доброволно да подаде коригираща декларация за установените нарушения, с която да си плати данъка. Статистиката в отчета за 2017 г. обаче показва, че директният ефект от иновативния подход за бюджета е скромен – едва 1.1 млн. лв. за цялата година. През 2017 г. на постоянно наблюдение са били 882 дружества "с мащабна икономическа дейност и високо влияние върху приходната част на фиска". До подобни дружества са изпратени 126 писма с цел коригиране на неизрядно поведение. Проведени са 35 срещи за предотвратяване на данъчни измами. 
НАП е категорична, че "доброволният" метод не се прилага в случаите на престъпления. Статистиката в отчета за 2017 г. обаче разкрива спад в докладването и ревизиите дори на организираните измами. А това е важно, защото от подобни доклади именно тръгват голяма част от наказателните разследвания срещу измамниците.
През годината агенцията е произвела 84 доклада за организирани данъчно-осигурителни измами, което е с 26% по-малко в сравнение с 2016 г. Допълнително начисленият данък по приключили ревизии за организирани измами е паднал от 54 млн. лв. през 2016 г. на 11 млн. лв. през 2017 г., което е спад с близо 80%. Същевременно, ефективно внесеният данък след ревизии за измами се е качил от 1.9 млн. лв. през 2016 г. на също толкова нищожните 2.8 млн. лв. през 2017 г. Освен че разчита на превенцията, като убеждава големите данъкоплатци да не извършват измами, НАП все по-усърдно прилага новите, по-сложни ревизии срещу укриването на данъци, въведени през 2016 г. Те дават възможност на данъчните да търсят отговорност от физически лица за задължения на фирми, след като стана ясно, че търговски дружества с капитал от 2 лв. трупат огромни задължения към държавата, докато собствениците им карат луксозни возила и живеят в скъпи къщи.
С промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс през 2016 г. и 2017 г. бе записано, че неплатените дългове на източени дружества ще могат да се събират от техните управители, прокуристи, търговски представители, мажоритарни съдружници, акционери и др., когато се установят недобросъвестни действия с цел спестяване на данъци. По тези текстове през 2017 г. са приключени 490 ревизии с общо установени задължения в размер на 216.5 млн. лв. Това е ръст с 52% спрямо 2016 г. В отчета няма информация каква част от тази сума вече е събрана, но от НАП обясниха, че подобни ревизии се назначават в случаите, когато въпросните лица имат имущество, така че би следвало голямата част от сумата да е събираема. 
Освен приключените ревизии през 2017 г. са стартирани нови 925 ревизии за установяване на отговорност, което е ръст от 96% спрямо предходната година. Друг тип по-сложни и редки ревизии, които правят данъчните, са за търсене на солидарна отговорност по ДДС веригите . В този случай данъкът се търси не от лицето, което не го е внесло, а от фирма по веригата, която е получила облагаема доставка от фирма-бушон и е ползвала правото си на данъчен кредит. През 2017 г. по тази линия са приключили 233 ревизии с установена солидарна отговорност в размер на 69.5 млн. лв. Друг способ на данъчните, въведен в последните години, е да искат от съда недействителност на сделки за прехвърляне на фирми със задължения, а също и на имущество на фирми с дългове. По данни към началото на 2018 г. НАП е обявила за недействителни 134 сделки за прехвърляне на имущество за над 20 млн. лв. 
реклама
реклама
реклама
Над 280 кг. негодни храни са... Започват теренните проверки на... Консумираме все повече... 60% от учениците са жертва на... Приеха програма за дейността... МВР обяснява с листовки на... БАБХ разреши провеждането на... Предоставят минерална вода от... Одобриха 92 проекта за 83 млн. лв.... Отчитат над 6 на сто ръст в... Над 62 000 са безработните с... Заделят 230 млн. лв. за... На морето ни обслужват чужденци Бюрата по труда предлагат... Стартира второто проучване за... Държавата дискриминира... Близо 12000 търсещи работа се... Изпитите след седми клас... Правилата за прием на... Близо 8 000 безработни се... Планират разработването на... Дискутираха СПА маршрутите в... Откриха специализирана... Гражданите могат да... Земеделският министър забрани... Подготвят електронно... 4591 зрелостници ще се явят на... Подкрепят предприемачите с... Очакват над 5,5 милиона... Ограда от четири реда бодлива...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.