Държавата ще плати за обучението на близо 45800 студенти

Размер на шрифта: a | a | a 17:59 16 май 2018
Автор: ДТ
Държавата ще субсидира обучението на 45 781 студенти в 37 държавни висши училища. В това число влизат бройките за магистърски и докторски програми. Приемът по университети и направления беше одобрен вчера от правителството. Местата по т. нар. държавна поръчка след завършено средно образование са 38 578. Общо университетите ще могат да приемат над 54 654 първокурсници, като в това число влизат бройките за платено обучение в държавните университети, както и тези в частните.
Така за поредна година местата във висшите училища ще са повече от кандидатите. Тази година гимназия завършват малко над 56 700 младежи. Не всички обаче ще искат да продължат образованието си в университет, а има и такива, които ще заминат да учат в друга държава. Броят на приеманите за обучение студенти и докторанти е съобразен с оценката на учебната и научната дейност на висшите училища, с данните за реализацията на завършилите студенти и докторанти и с приоритетите за обществено-икономическото развитие на страната. Максималният брой студенти е определен въз основа на реализирания през миналата година субсидиран от държавата прием и при спазване методиката за определяне на коефициент на висше училище по професионални направления, пише в съобщението на правителствената пресслужба. В последните години кабинетът намалява приема по неперспективни професионални направления, но само в държавните университети. Този в частните зависи от желанията на самите висши училища. В същото време там има най-голямо неизпълнение на предварително определените бройки. За миналата година са запълнени средно 38% от тях. Тази година приемът в частните университети след средно образование е 9345 първокурсници и е намален с около 1000 в сравнение с миналата година.

Нови специалности

През тази година ще се приемат студенти по три новооткрити професионални направления в две висши училища. В техническия университет в София вече ще има обучение по "Педагогика", както и по "Информатика и компютърни науки". Във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" ще има обучение по "Комуникационна и компютърна техника". За следващата учебна година се допуска допълнителен прием в осем професионални направления: "Математика", "Физически науки", "Химически науки", "Химически технологии", "Енергетика", "Материали и материалознание", "Педагогика на обучението по..." и "Религия и теология". Това са направления с намаляващ брой студенти, но важни за развитието на отделни сектори на икономиката и обществото, пише в правителственото прессъобщение.
Въпреки стимулите за обучение по не толкова желани, но важни специалности, интересът към тях продължава да спада. Търсят се начини за насочване на търсенето към тях. Една от обсъжданите възможности е премахване на таксите.

Българи от чужбина

Определени са 2000 места за българи от чужбина, които ще се обучават в бакалавърски и магистърски програми в български висши училища. Четиридесет са местата за докторанти. Българската държава ще осигури отново и 150 места за обучение на граждани на Македония. Приемът е съобразен с предложенията на организации на българските общности в чужбина и българските дипломатически представителства, както и с желанията на кандидат-студентите при проведената информационна кампания в Албания, Косово, Република Македония, Молдова, Украйна и Сърбия.
Местата за новите докторанти ще бъдат общо 2742. Повечето от тях са в държавните университети - 2278, за частните бройките са 154, а за научните организации - 310.
В периода на съгласуване на проекта Министерският съвет прие постановление, с което се отлага влизането в сила на изискването "Право" да се изучава само в редовна форма на обучение. Така за новата учебна година са предвидени и места за задочно обучение.

реклама
реклама
реклама
2340 лв. са необходими на 4-членно... Над 1 млрд. лв. са договорените... Над 20 000 деца са върнати за... Готвят нов закон за хората с... Законови промени ще ограничат... Отчитат най-ниското ниво на... 1077 лв. е средната заплата у нас... Стартира кампанията „Спечели... Над 165 000 младежи са започнали... Започна националното външно... Кабинетът отпусна близо 38 млн.... Над 3000 медицински сестри... Прогнозират петпроцентен ръст... Безсмъртният полк отново се... Започват данъчни проверки в... Пациенти с ХИВ няма да останат... Признаха две сдружения за... Десеторно поскъпва... Магистрати изнесоха урок в... Поетът Драгни Драгнев... Всеки трети българин е... Още 849 родители кандидатсваха... Обмислят нови правила за... За четвърти път „Екопак”... Хората с увреждания вече няма... БАБХ отчита над 3 000 проверки за... Набират средства за... Добавят нови изисквания за... Развитието на екотуризма... Приемат заявки от работодатели...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.