Бюрата по труда предлагат преференции за работодатели и безработни

Размер на шрифта: a | a | a 18:13 06 август 2018
Автор: ДТ
Чрез своите териториални структури – бюрата по труда, Агенцията по заетостта предлага финансови преференции за работодатели и регистрирани безработни. Те могат да се възползват от тях по различни програми и мерки за стимулиране на заетостта и/или пригодността за работа от Закона за насърчаване на заетостта.
Една част от преференциите са насочени към работодатели, обявили в бюрата по труда свободни работни места. Те ще могат да получат финансова подкрепа, ако от насочените регистрирани безработни одобрят представител на целева уязвима на пазара на труда група по програма или мярка, за която бюрото по труда разполага със свободни средства за сключване на нов договор. Чрез предоставяните преференции работодателите могат да получат субсидии за осигурена заетост, вкл. и чрез стажуване, чиракуване или дуално обучение на безработни от различни групи, в т.ч.: до 29 годишна възраст или над 50 години; на хора с трайни увреждания; на продължително безработни; на родители с деца до 5 години и др. Целта е да се подпомогне трудовата реализация на тези безработни, които по различни причини не са предпочитани от търсещите работна сила. 
Успоредно с това, Агенцията по заетостта предоставя финансова подкрепа и на безработните, с която да стимулира тяхната мобилност или предприемачество. Безработните могат да кандидатстват и получат средства за извършвани ежедневни разходи за междуселищен транспорт до и от работното място, както и за поемане на квартирни и други разходи при започване на работа в населено място, отдалечено над 50 км от местоживеенето им. Стартирането на собствена стопанска дейност може да бъде подпомогнато въз основа на одобрен бизнес проект чрез получаване наведнъж на полагащите се обезщетения при безработица или предоставяне на еднократна сума за стартиране на бизнес. И при двете мерки могат да се предоставят и средства за други съпътстващи старта на бизнеса услуги. Предлаганият инструментариум включва голямо разнообразие от период, вид и размер на субсидиране, като конкретните параметри на финансовите стимули по отделните програми и мерки се определят в ежегодно утвърждавания Национален план за действие по заетостта.
Всяко бюро по труда разполага със средства по част от различните програми и мерки за насърчаване на заетостта, предоставящи преференции на работодатели или безработни. 
Актуалните възможности за кандидатстване по тях до изчерпване на планирания финансов ресурс са обявени на електронната страница на Агенцията по заетостта, в рубрика „Обяви за финансиране по региони”, структурирани за всяка от 9-те Регионална служба по заетостта (ДРСЗ) в подрубрики „Насърчителни мерки за безработни” и „Насърчителни програми и мерки за работодатели”. Свободните средства са обявени и на информационното табло във всяко бюро по труда в страната, където може да се получи и пълна информация за възможностите, реда и условията за предоставяне на преференциите.

реклама
реклама
реклама
Над 280 кг. негодни храни са... Започват теренните проверки на... Консумираме все повече... 60% от учениците са жертва на... Приеха програма за дейността... МВР обяснява с листовки на... БАБХ разреши провеждането на... Предоставят минерална вода от... Одобриха 92 проекта за 83 млн. лв.... Отчитат над 6 на сто ръст в... Над 62 000 са безработните с... Заделят 230 млн. лв. за... "Доброволната" битка на НАП с... На морето ни обслужват чужденци Стартира второто проучване за... Държавата дискриминира... Близо 12000 търсещи работа се... Изпитите след седми клас... Правилата за прием на... Близо 8 000 безработни се... Планират разработването на... Дискутираха СПА маршрутите в... Откриха специализирана... Гражданите могат да... Земеделският министър забрани... Подготвят електронно... 4591 зрелостници ще се явят на... Подкрепят предприемачите с... Очакват над 5,5 милиона... Ограда от четири реда бодлива...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.