Българите масово искат драстични глоби срещу кражбата на вода

Регионалното министерство обяви, че има обществена подкрепа в намерението си дори да изключва от мрежата неизрядни платци

Размер на шрифта: a | a | a 16:07 09 април 2018
Автор: ДТ
Регионалното министерство подкрепи със социологическо проучване намерението си да повиши драстично санкциите срещу кражбите на вода и дори да изключва от ВиК-мрежата потребители, които дълго време не са си плащали сметките или отказват да им бъде монтиран водомер. Ведомството обяви национално представително проучване на общественото мнение за основните политики на министерството, извършено от "Екзакта рисърч груп" сред 1500 българи в 98 населени места в периода февруари-март 2018 г. Според съобщението 85.3 процента от българите подкрепят намерението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да се вдигнат петкратно сегашните глоби за незаконно присъединените към мрежата потребители и за онези, които не плащат сметките си. Това ще стане с нов закон за водоснабдяването и канализацията, който се подготвя в момента от ведомството. Намеренията са абонатите, които не плащат сметките си и откажат да им бъде монтиран водомер, да се предвиди възможността да бъдат изключвани от мрежата. За да се обезпечи достъпът им до вода, ще бъдат осигурени алтернативни възможности - чрез обществени водоизточници. В подкрепа на това намерение е извършено и социологическото проучване. То показва, че проблемът с кражбите на питейна вода е от голяма обществена значимост не само за водните оператори, но и за потребителите.
На въпрос "Кой според Вас е основният проблем на ВиК услугите", 22.7 % посочват качеството на водата, 21.8 % - уличните течове, а 16.7 на сто - кражбите на вода. Допитването показва още, че българите имат високо съзнание за значението на водата. 99.2 процента от запитаните я считат за ценен природен ресурс.
В същото време 41.6 процента от участниците в допитването не са готови да плащат по-висока цена от сегашната. Други 36.2 %  са съгласни да приемат поскъпване на услугата, ако се подобри качеството, а 27.7 на сто ще приемат повишение, за да се осигури по-добро пречистване с цел опазване на околната среда. 24.1 % са съгласни да има вдигане на цената, за да няма прекъсване на водоснабдяването. Според изследването 62.5 процента от хората са доволни от качеството на обслужването от страна на ВиК операторите. 42.5 % от българите оценяват нивото на предоставяните ВиК услуги като добро, 17.9 % - като много добро, а 5.9 на сто - като отлично. 11.1 % са недоволни. 
По отношение на другите показатели 77.7 на сто смятат, че налягането в тръбите е добро, а 17.7 % изразяват неодобрение. 59.2 % харесват вкуса на водата, а 60.5 на сто са доволни от нейния цвят и мътност, посочват от МРРБ.
Хората обаче нямат достатъчно информация за ВиК мрежата на България. 92 % например не знаят, че общата дължина на тръбите е над 90 000 км, или колкото 240 магистрали като "Тракия", които трябва да се поддържат в изправност денонощно, 365 дни в годината. Повече от половината от запитаните - 54.3 на сто, знаят, че България е много богата на минерални води, но не и на такива, годни за постоянно пиене. В същото време 45.7 % от анкетираните не са наясно, че страната ни не е особено богата на питейна вода.

реклама
реклама
реклама
За четвърти път „Екопак”... Хората с увреждания вече няма... БАБХ отчита над 3 000 проверки за... Набират средства за... Добавят нови изисквания за... Развитието на екотуризма... Приемат заявки от работодатели... Външното министерство се зае... Приеха Национална програма за... До края на април се декларират... Здравното министерство... Контролът при санирането на... 2.5 милиона работещи българи... ДБГ напускат Реформаторския... 100 000 души са включени в проекти... Населението на страната може... Най-бедните пенсионери ще... Стартират нов прием на... 11 млн. касови бележки играят за... Проверяваме онлайн хонорарите... Проверяват бензиностанции Вече ще отнемат контролни... Удължават срокът на... Над 55 000 зрелостници искат да се... Около 150 са опасните язовири Меката зима намали сметките за... Отново ще броим врабчетата в... 169 проби от млечни продукти... През февруари цените се... Броят на регистрираните...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.