България се изкачва до 30-то място в класация за околната среда

Страната ни показва най-лоши резултати по отношение на качеството и замърсяването на въздуха

Размер на шрифта: a | a | a 18:39 25 януари 2018
Автор: ДТ
България се изкачва с три места нагоре до 30-та позиция в Environmental Performance Index (Индекс за представянето на околната среда) за 2018 г., изготвян съвместно от Yale University и Columbia University в сътрудничество със Световния икономически форум. Докладът се издава на всеки две години и оценява 180 страни по 24 индикатора. Страната ни събира общо 67,85 при максимални 100 точки, с което се нарежда на трето място в региона, обхващащ Източна Европа и Евразия. Преди нас в рамките на този показател са Словакия, следвана от Литва. В първото издание на индекса от 2006 г. страната ни е била на 50-то място.
В рамките на индекса съществуват и два подпоказателя, които измерват здравето на околната среда и жизнеността на екосистемата. По тези измерители България заема съответно 66-о и 24-о място в глобален мащаб.
Най-лоши резултати страната ни показва по отношение на качеството на въздуха, заради което се намираме на 89-то място в света, и на замърсяването на въздуха, по който показател сме на 74-та позиция. На водещите места по тези показатели са основно страни от Западна Европа и Латинска Америка. Сред страните членки на Европейския съюз (ЕС) от Източна България единствено Кипър е след нас по отношение на замърсяването на въздуха.
Най-добре България се представя от гледна точка на биоразнообразието и хабитата (23-място в света), горите (34) и водните ресурси (35) в рамките на подиндекса за жизнеността на екосистемата. Страната ни излиза доста по-напред от повечето други страни членки на ЕС в Източна Европа. Добри са и показателите за чистотата на околната среда от тежки метали, където също сме на 35-та позиция на глобално равнище.
реклама
реклама
реклама
Сформират екипи за обхващане и... Одобриха над 270 учебника и... Осигуряват работа за още 862... Стартира разработването на... Финансират 68 проекта за... Регистрираната безработица... Над 6.4 млн. лв. просрочени... Насочват допълнителни 1.8 млн.... Нова горска техника и... Близо 600 училища купуват... Над 5 000 гигавата енергия са... 153 проекта са подадени за... Изплащат преизчислените пенсии Разработват нови методики за... Над 7200 водни обекти са... Допълнителни 991 млн. лв. за... Интеграционните добавки на... Недостигат квалифицирани... Вътрешното и регионалното... Проверки в морските курорти... Променят се условията за наем... Линията на бедност в България... Имитиращите млечни продукти ще... Осигуряват 7 млн. лв. за... Отпускат спешно 4.5 млн. лв. за... Кабинетът одобри промените за... Застрашени са 390 млн. лв.... 52 милиона лева се отделят... ЕНЕРГО-ПРО дава възможност за... Над 12 милиона лева са осигурени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.