България се изкачва до 30-то място в класация за околната среда

Страната ни показва най-лоши резултати по отношение на качеството и замърсяването на въздуха

Размер на шрифта: a | a | a 18:39 25 януари 2018
Автор: ДТ
България се изкачва с три места нагоре до 30-та позиция в Environmental Performance Index (Индекс за представянето на околната среда) за 2018 г., изготвян съвместно от Yale University и Columbia University в сътрудничество със Световния икономически форум. Докладът се издава на всеки две години и оценява 180 страни по 24 индикатора. Страната ни събира общо 67,85 при максимални 100 точки, с което се нарежда на трето място в региона, обхващащ Източна Европа и Евразия. Преди нас в рамките на този показател са Словакия, следвана от Литва. В първото издание на индекса от 2006 г. страната ни е била на 50-то място.
В рамките на индекса съществуват и два подпоказателя, които измерват здравето на околната среда и жизнеността на екосистемата. По тези измерители България заема съответно 66-о и 24-о място в глобален мащаб.
Най-лоши резултати страната ни показва по отношение на качеството на въздуха, заради което се намираме на 89-то място в света, и на замърсяването на въздуха, по който показател сме на 74-та позиция. На водещите места по тези показатели са основно страни от Западна Европа и Латинска Америка. Сред страните членки на Европейския съюз (ЕС) от Източна България единствено Кипър е след нас по отношение на замърсяването на въздуха.
Най-добре България се представя от гледна точка на биоразнообразието и хабитата (23-място в света), горите (34) и водните ресурси (35) в рамките на подиндекса за жизнеността на екосистемата. Страната ни излиза доста по-напред от повечето други страни членки на ЕС в Източна Европа. Добри са и показателите за чистотата на околната среда от тежки метали, където също сме на 35-та позиция на глобално равнище.
реклама
реклама
реклама
Издръжката на четиричленно... Предлагат нов вид месечна... Стартира проект „Работа” за... Фирмите подават данни за... Отчитат най-малко регистрирани... 193 общини с висока безработица... Фермерите минават на... Над 1,3 милиона са неработещите... Над 1,3 милиона са неработещите... Готвят промени в Наредбата за... Набират куриери за Дания 1 123 лева е средната работна... Над 6500 студенти ще получат... С 11% ще е по-скъпа почивката на... Над 60 вида вина дегустираха... Нови социални услуги за... Една трета от гражданите и... Безплатните картови плащания... Проучват потребностите на... Президентът наложи вето на... 20 сигнала на телефон 112... Над 5 000 проверки на НАП... Безработните дължат месечно по... Над 5 000 проверки на НАП... Осиновителите на дете до... Поредни антикорупционни мерки... Отчитат спад в броя на... Над 6500 проверки извърши... Конкуренцията налага... Въвеждат мерки за ограничаване...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.