България остава без "нови" еврофондове до края на 2015 година

Размер на шрифта: a | a | a 21:07 10 ноември 2014
Още година България няма да получи средства по голяма част от "новите" оперативни програми за периода 2014-2020 г. На практика, освен 2014 г., която е изцяло "нулева" за еврофондове, такава се очертава и 2015 г. за програмите за пътища, жп-инфраструктура, екология и градско развитие. Това става ясно от поредица изказвания на министри от служебния кабинет на Георги Близнашки и техните наследници от втория кабинет "Борисов. По време на единствения блиц парламентарен контрол на служебния кабинет, който се проведе през миналата седмица, бившият вече вицепремиер Илияна Цанова потвърди, че има шанс одобрение да получи единствено програмата за "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. "Досега Европейската комисия е одобрила само седем от двеста оперативни програми за целия Европейски съюз. 2014 година е нулева за целия ЕС. Забавянето до голяма степен се дължи на решение на Европейската комисия и затова са предприети стъпки за решаване на проблема - едната е предоговаряне на целия бюджет, а другата е неизползваните пари да се изразходват от 2015 г.", заяви Цанова в отговор на въпрос на Лиляна Павлова, която два дни по-късно отново застана начело на регионалното министерство.
От парламентарната трибуна Павлова изрази опасение, че оперативните програми с най-голям бюджет "Околна среда", "Транспорт и транспортна инфраструктура" и "Регионално развитие" ще бъдат одобрени най-рано през средата на 2015 г., което на практика ще позволи усвояване на европейски средства едва в края на следващата година или началото на 2016 г. ЕК допуска стартирането на проектите да се осъществи и на по-ранен етап, като за целта се използват средства от националния бюджет, които по-късно ще бъдат възстановени от европейската солидарност. Проблемът е, че България не разполага със свободен финансов ресурс. Такъв би могъл да има само, ако страната ни тегли голям заем, който обаче ще е причина за повишаване на бюджетния дефицит над лимита от 3%, който Брюксел допуска.
От думите на Цанова и Павлова става ясно, че големи инфраструктурни проекти (строеж на магистрали, подмяна на ВиК-мрежа, изграждане на пречиствателни станции, ремонт на градска инфраструктура) ще стартират със забавяне от около една година. Една от причините за забавянето на проектите за инфраструктура е решението на служебния министър на транспорта Николина Ангелкова, която изцяло промени приоритетите по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", като включи в нея и изграждането на магистрала "Хемус", което ЕК ще финансира само частично. По всичко изглежда решението на Ангелкова, което забавя получаването на европейски средства с около година е било предварително съгласувано с ГЕРБ.  Министърът на транспорта Ивайло Московски потвърждава, че приоритет на новото правителство ще е изграждането на магистрала "Хемус", като за целта вероятно ще се тегли заем от повече от половин милиард лева.
Най-рано през средата 2015 г. ще бъде одобрена и новата Програма за развитие на селските райони. Това признание направи миналата седмица и служебният министър на земеделието Васил Грудев.
За забавяне на одобрението от Брюксел на новите програми 2014-2020 година признава и новият вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев. Той обаче отказва да отговори колко средства ще загуби страната ни в края на годината по "старите" оперативни програми от периода 2007-2013 г. Преди месец от служебното правителство съобщиха, че оптимистичната им прогноза е за близо 400 млн. лв. загуби по еврофондовете само за настоящата година по оперативните програми. Загубите по Програмата за развитието на селските райони за 2014 г. ще е около 100 млн .евро. Това означава, че към 31 декември 2014 г., няма да е стартирало усвояването на средства от настоящия програмен период, а от стария ще загуби около 600 млн. лв. Надеждите на новите управляващи е в следващите дни ЕК да размрази Оперативна програма "Околна среда", по която плащанията бяха спрени преди година, заради нарушения по обществените поръчки в предишния мандат на ГЕРБ. Двете спрени оси по "Регионално развитие" за развитие на туризма и градска инфраструктура се очаква да бъдат размразени през 2015 г. /БГНЕС

Добруджанска Трибуна си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • Lakiesha 11:03 22 юни 2016 03

    YMMD with that anwesr! TX

  • Janisa 15:21 21 юни 2016 02

    Thanks for your message Ann – it does sound logical and I guess it would depend just how much sugar you use. I spoke to a guy at Canada Blooms show who had a display spellficaicy for hummingbirds – he cautioned about store bought nectar because of chemicals it contains as well as quite a bit of sugar. I would just watch the ingredients (if they are listed) when buying ready to serve nectar.

  • крачун 13:13 11 ное 2014 01

    АМ "Хемус" струва по изчисления на АПИ около 1.4 млрд. евро. Явно гражданите са склонни да платят тази непосилна за тях цена, само и само мутрите да изпробват мощността на автомобилите си. Това е пълен абсурд. С тия пари може да се изгради второкласна шосейна мрежа, която да обслужва отдалечените населени места.

реклама
реклама
реклама
53 340 зрелостници се явиха на... Зеленчуците и плодовете... Здравната каса отрече да е... 2 556 са болните от СПИН у нас Съдът отмени увеличението на... Работещите майки ще получават... Предоставят стипендия на 15... Реимунизацията срещу... Остава облачно, може и да превали Съдът остави в сила... Отчитат ново понижение на... Вече ще има средищни и защитени... Валежите спират Дъжд и по-хладно време до утре,... Проверки за висока скорост... В сила са промените в... По-малко слънце и превалявания... Храстовите екосистеми в... Ще стимулират усвояването на... Още два слънчеви дни обещават... Студентските такси поскъпват... Работодатели и институции... Слънцето ще ни радва и днес Около 35 на сто от българите... Слънчево време обещават... Отчитат спад в броя на... КЗП не е регистрирала... Четирима българи напускат... Ръст на доходите в... Студено време ни очаква и днес

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.