Снимка: Дарик Радио

124 проекта по трансграничната програма България-Румъния чакат оценка

Размер на шрифта: a | a | a 18:55 16 ноември 2017
Автор: ДТ
124 проекта на стойност 223 млн. евро, внесени по програмата „Interreg V-A Румъния-България” /Програмата за трансгранично сътрудничество/  на 23 октомври 2017 г,. в момента се оценяват по последната покана от 23 октомври – стана ясно на годишна конференция относно постигнатия напредък при изпълнението на програмата, която се проведе в културния център "Мелницата" в Балчик. Водещи области по усвояване на проекти са Констанца и Плевен – беше отчетено на форума. На конференцията присъстваха представители на Управляващия орган на "Интеррег" –  от Министерството на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове в Румъния, Министерството на регионалното развитие и благоустройството в България, община Балчик, Съвместния секретариат на Регионалния офис за трансгранично сътрудничество Кълъраш.
88 са проектите в развитие в момента, които имат финансиране от 108,2 млн. лв. от "Интеррег Румъния-България”, отчетоха от Програмата. Бюджетът й е 258 млн.евро, от които 215 млн.евро от Европейския фонд за регионално развитие. От 2015 г. до сега е имало три покани за набиране на проектни предложения по всички приоритетни оси. Данните представи Йоана Манцуг – от Управляващия орган в Румъния. Кметът на Балчик Николай Ангелов посочи, че конференцията се провежда във възстановен по програмата обект – „Мелницата”, както и че тя е вариант за развите на общината.„Целта на срещата е да обменим добри практики” – каза Милен Оберетенов от Министерството на регионалното развитие.
Програмата има заложени средства по 5 оси. По първа ос „Един добре свързан регион“ има заложени 96.450 млн. евро. Целите в нея са подобряване или изграждане на 120 км пътища и създаване на механизми, които улесняват свързването с инфраструктурата; планове за подобряване на безопасността на корабоплаването по река Дунав и Черно море и създаване на 20 км нови водни пътища и 20 км. реновирани.По втора ос „Един зелен регион“ ще се разходват 63.4 млн.евро за културното и природно наследство , свързани с посещения на културни обекти; интегрирани туристически продукти; общи стратегии за управление; запазване на местообитания – 20 000 хектара. В трета ос „Един сигурен регион“ са заложени 48.2 млн.евро за защита от наводнения и горски пожари; съвместни мерки за ранно предупреждаване и действия при извънредни ситуации; дейности за управление на риска. По четвърта ос Един квалифициран и приобщаващ регион“ със 17.7 млн.евро ще се подпомогне заетостта и трудовата мобилност в трансграничния регион, включително и чрез обучение и образование.Петата ос „Един ефективен регион“, обезпечена с 12.6 млн.евро, предвижда повишаване на капацитета на институциите, ще се създадат мрежи, политики и стратегии за улесняване на обмена на информация от двете страни на границата.

реклама
реклама
реклама
Създават 100 нови социални... Удължиха срока за изплащане на... Клиничните пътеки на... Пет пъти по-малко водолюбиви... Приемат предложения за... Нов закон за ВиК разработва... Около 2 на сто е инфлацията в... Таксите за водовземане и... Утвърдени са новите учебни... Общинските болници излизат на... Стартира преброяване на... В ботаническите градини... Вече могат да се правят онлайн... Вечно удължаване на... Работещи от общинските болници... КЗП: Внимавайте с намаленията и... Продължава ръстът в... Полицаите откриват... Лиляна Павлова участва в... Мъж се удави в Дунав край Русе,... Преведоха още 40,5 милиона лева... Николай Кръстанов е носител на... Корнелия Нинова: „ Имаме мисия... Българската храна е... 9 млн. лв. получават общините за... Уникална изложба показва... Одобриха списъка със защитени... Гарантираният минимален доход... Над 75 800 безработни в... Увеличават квотата за улов на...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.