Снимка: Дарик Радио

124 проекта по трансграничната програма България-Румъния чакат оценка

Размер на шрифта: a | a | a 18:55 16 ноември 2017
Автор: ДТ
124 проекта на стойност 223 млн. евро, внесени по програмата „Interreg V-A Румъния-България” /Програмата за трансгранично сътрудничество/  на 23 октомври 2017 г,. в момента се оценяват по последната покана от 23 октомври – стана ясно на годишна конференция относно постигнатия напредък при изпълнението на програмата, която се проведе в културния център "Мелницата" в Балчик. Водещи области по усвояване на проекти са Констанца и Плевен – беше отчетено на форума. На конференцията присъстваха представители на Управляващия орган на "Интеррег" –  от Министерството на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове в Румъния, Министерството на регионалното развитие и благоустройството в България, община Балчик, Съвместния секретариат на Регионалния офис за трансгранично сътрудничество Кълъраш.
88 са проектите в развитие в момента, които имат финансиране от 108,2 млн. лв. от "Интеррег Румъния-България”, отчетоха от Програмата. Бюджетът й е 258 млн.евро, от които 215 млн.евро от Европейския фонд за регионално развитие. От 2015 г. до сега е имало три покани за набиране на проектни предложения по всички приоритетни оси. Данните представи Йоана Манцуг – от Управляващия орган в Румъния. Кметът на Балчик Николай Ангелов посочи, че конференцията се провежда във възстановен по програмата обект – „Мелницата”, както и че тя е вариант за развите на общината.„Целта на срещата е да обменим добри практики” – каза Милен Оберетенов от Министерството на регионалното развитие.
Програмата има заложени средства по 5 оси. По първа ос „Един добре свързан регион“ има заложени 96.450 млн. евро. Целите в нея са подобряване или изграждане на 120 км пътища и създаване на механизми, които улесняват свързването с инфраструктурата; планове за подобряване на безопасността на корабоплаването по река Дунав и Черно море и създаване на 20 км нови водни пътища и 20 км. реновирани.По втора ос „Един зелен регион“ ще се разходват 63.4 млн.евро за културното и природно наследство , свързани с посещения на културни обекти; интегрирани туристически продукти; общи стратегии за управление; запазване на местообитания – 20 000 хектара. В трета ос „Един сигурен регион“ са заложени 48.2 млн.евро за защита от наводнения и горски пожари; съвместни мерки за ранно предупреждаване и действия при извънредни ситуации; дейности за управление на риска. По четвърта ос Един квалифициран и приобщаващ регион“ със 17.7 млн.евро ще се подпомогне заетостта и трудовата мобилност в трансграничния регион, включително и чрез обучение и образование.Петата ос „Един ефективен регион“, обезпечена с 12.6 млн.евро, предвижда повишаване на капацитета на институциите, ще се създадат мрежи, политики и стратегии за улесняване на обмена на информация от двете страни на границата.

реклама
реклама
реклама
Сформират екипи за обхващане и... Одобриха над 270 учебника и... Осигуряват работа за още 862... Стартира разработването на... Финансират 68 проекта за... Регистрираната безработица... Над 6.4 млн. лв. просрочени... Насочват допълнителни 1.8 млн.... Нова горска техника и... Близо 600 училища купуват... Над 5 000 гигавата енергия са... 153 проекта са подадени за... Изплащат преизчислените пенсии Разработват нови методики за... Над 7200 водни обекти са... Допълнителни 991 млн. лв. за... Интеграционните добавки на... Недостигат квалифицирани... Вътрешното и регионалното... Проверки в морските курорти... Променят се условията за наем... Линията на бедност в България... Имитиращите млечни продукти ще... Осигуряват 7 млн. лв. за... Отпускат спешно 4.5 млн. лв. за... Кабинетът одобри промените за... Застрашени са 390 млн. лв.... 52 милиона лева се отделят... ЕНЕРГО-ПРО дава възможност за... Над 12 милиона лева са осигурени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.