Започна Международният фестивал „Виа Понтика” в Балчик

Размер на шрифта: a | a | a 17:09 10 септември 2018
Автор: ДТ
Единадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” бе официално открит вчера в Балчик от  Красимир Ранков – председател на Сдружение „Виа Понтика 2010”. На сцената на читалище „Паисий Хилендарски” след Ранков излязаха Светлана Бонин, Асен Блатечки, Николай Урумов, Христо Бонин и представиха бляскавия комедиен офис-трилър"Методът Грьонхолм".
В дните до 18 септември в Белия град и ДКИ КЦ“Двореца“ ще си дадат среща студенти по изкуствата – художници, музиканти, актьори, от университетите на пет балкански държави - Черна гора, Сърбия, Македония, Румъния и България. 
Акцент във фестивалната програма тази година ще бъде калиграфията. Паралелно с изложбата на студенти от Факултета за изкуства – Нишки университет, Факултета за приложни изкуства – Университет по изкуствата, Белград, Националния университет по изкуствата - Букурещ, и Националната художествена академия – София, в рамките на форума ще се проведе и творческо ателие по калиграфия. Лектори и ръководители на ателието ще бъдат проф. д-р Кристина Борисова и Жаклина Жекова - докторант, катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия – София. В ателието ще имат възможност да се включат жители и гости на Балчик.  
Сред гостуващите събития на форума на младите в изкуството са фотографската изложба на Дамян Хаджииванов „Маски ? II” и спектакълът „Нирвана” наДраматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен, с участието на Ирина Митева и Александър Евгениев.
„Прелестите на изневярата” и „Плешивата певица” са акцентите в театралния афиш на феста. В залата на Културен център”Мелницата” и в Каменна зала в Двореца ще се представят студенти, изучаващи актьорското майсторство, от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и от Университетски театър - Нов Български Университет. Най-малките зрители ще бъдат очаровани със „Седемте козлета и вълкът” и „Таласъмът Тропалан”, представени от студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.
Тази година традиционната изложба живопис ще обедини автори от Македония, Черна гора, Румъния и България.
Сред музикалните събития се отличават концертът на Пиано квартет „Анимато” от Факултета по музика на Университета по изкуства в Белград и съвместната изява на Дуо „Колаж” и възпитаници на Националната музикална академия „Проф, Панчо Владигеров”.
По идея на организаторите на „Виа Понтика”, тази година  присъстващите на събитията във фестивалната програма  на международния форум на младите в изкуството могат да изразят и съпричастността си към една благородна инициатива в Балчик – закупуването на роял за концертната зала в Културен център „Мелницата”. Идеята е на фондация „Академия Класика”. В концертната зала в „Мелницата”, реновирана  по европейски проект, се провеждат много музикални събития, но няма инструмент за клавирна  музика. Осигуряването му се е превърнало в кауза за „Академия Класика”, към която се присъединяват и организаторите на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“.От дарения досега са събрани 6 233 лева.
Финалът на Международния фестивал на младите в изкуството, който се организира от Сдружение “Виа Понтика - 2010” с изключителното финансово съдействие на Община Балчик, е  поверен на третокурсници от Националната академия за театралнои филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”от класа на  проф. д-р Атанас Атанасов.
В заключителния концерт на 18 септември в читалището на Балчикще бъдат представени песни от мюзикъли- MoulinRouge, Bourlesque, La-laland, NotreDamedeParis, BluesBrothers, WestSideStory, MAMMA MIA, JamesBond. ДТ
реклама
реклама
реклама
Калиграфията подпомага... С песни от мюзикъли приключва... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... С късометражно кино започна... Голф туризмът утвърждава... Магистрати и съдебни служители... Съдии от Унгария гостуват на... 27 млади музиканти събира... Music Campus Balchik 2018 започва на 1... За четвърти път в Балчик се... Български музиканти с гъдулка... Блатечки, Урумов и Бонин... Испанци изнасят етно концерт в... „Флейтови импресии” за... Предоставят на концесия плаж... Предстои концерт с флейта и... Етно концерт изнася наварска... Латино фиеста с Алфредо Торес... Латино фиеста с Алфредо Торес... Над 3 кг. трюфели конфискуваха... Изложба “Старите майстори”... С изложба стартираха Дни на... Музиката на легендарният Франк... Госпожа „Стихийно бедствие”... Дни на италианската култура... Самостоятелна изложба на Пенка... Представят книгата... Бойка Велкова и Ивайло... Диамант от ЮАР и рубин от Русия...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.