В ход е сватбения сезон в Двореца

Вече 40 двойки са потвърдили желанието си да се врекат един на друг в архитектурно-парковия комплекс в Балчик

Размер на шрифта: a | a | a 18:50 11 май 2017
Автор: ДТ
Тази година сезонът на сватбите в "Двореца" в Балчик стартира по-рано от обичайното. Първата церемония бе проведена през втората половина на април. Все още не може да се каже кога ще приключи, защото ежедневно има запитвания за организиране на сватбен ритуал. Миналата година последната церемония бе в средата на октомври. Към момента 40 двойки  са потвърдили желанието  си тази година да се врекат във вярност един на друг сред уникалната обстановка на Архитектурно-парковия комплекс. Постъпили са и 5 заявления за сватбен ритуал през 2018 година, съобщават от културния център. 
През 2016 г. е имало 72 сватби, при 65 през 2015 г. и 58 през 2014-а. В огромната си част, сватбените ритуали са на смесени двойки. Процента на българските сватби е бил около 30, изцяло чуждите сватбени тържества - около 20 на сто, като от тях водещи са  на британци и румънци. Този факт има логично обяснение със сантиментална нотка-кралица Мария е внучка на английската кралица Виктория, a съпругът й  Фердинанд Първи става крал на Румъния. 
Романтиката на Нимфеума, където младоженците най-често изричат своите клетви на вярност, безспорно е главния фактор за организиране на сватба в "Двореца". Това е едно от най-знаковите места на територията на културния център.  Именно тук кралица Мария е празнувала свои рождени и именни дни, посрещала е множество значими гости, делегации и шествия по различни официални поводи.
 "Двореца" вече предлага и нова услуга - сватба през зимата в личната вила на кралицата  - "Тихото гнездо". Влюбените могат да кажат своето "да" в историческата сграда, където се съхраняват експонати от времето на кралица Мария, археологически находки от района на Балчишкия залив и икони от 17 и 18 век. Извършват се и църковни ритуали. Параклиса "Успение Богородично" е мястото, където двойките се вричат пред Бога. 
Бившата кралска резиденция позволява на младото семейство да запечата първите си спомени чрез сватбена фотосесия сред неповторимата красота на "Нимфеума", в "Градина на плачещите дървета", в "Розариума", в "Градината на граф Томислав" (Градина английски двор), на мраморния трон на кралицата, пред личната й вила "Тихото гнездо", на "Сребърния кладенец". Често младоженците  отсядат във вилно селище "Двореца", съчетаващо природа, архитектура, море и кралска обстановка. Екскурзоводната беседа за запознаване с историята на комплекса е атрактивен подарък за гостите на всяко сватбено тържество.
Двореца привлича младоженци от почти  всеки континенти  - Малайзия, Монако, Перу, Шанхай, Сеул, Отава, Сингапур, Полша, САЩ, Дубай, Ливорно, Лондон, Генуа и др.  През юни Двореца ще посрещне гости от Малайзия и Сингапур, които идват тук за сватбата на младоженци, установили се да живеят в Канада. ДТ

реклама
реклама
реклама
НПО на жени лесовъди дари... Паметник на Кирил и Методий... Хиляди се събраха на концерт с... Совалкова дантела и кене... Двореца в Балчик се включва в... Възможности за... Двореца е домакин на пленера... С изложба стартира пленерът... Горски празник организираха за... 18-то издание на пленера... Изложба, вдъхновена от... Изложба на учители е подредена... Стоянка Мутафова представя... Избрани шедьоври от... Учители от Националното... „Кривото пате” на сцена в... Започна данъчната кампания на... Установиха замърсяване в... Райската ябълка в... Представиха проект за стенопис... Театър „Българска армия”... Изложба по проекта „Аз съм... Александро Киарапа със... Трио Магнифика с поредица... Двореца е домакин на финалната... Възстановено е стълбище в... Наградиха кмета на Община... Масирани проверки в Балчик... Изложба „Накитите на... Откриха труп на мъж в морето...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.