С късометражно кино започна фестивалната програма на „Виа Понтика”

Размер на шрифта: a | a | a 17:29 11 септември 2018
Автор: ДТ
С прожекция на студентско късометражно кино стартира програмата на единадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” в Балчик. В Каменна зала в Двореца се състоя прожекция на филми от тринадесетия конкурс за наградата CILEKT PRIZE 2018. В компилацията THE CILECT PRIZE 2018 са включени общо 268 филма - 120 игрални, 91 документални и 57 анимационни филма.
Всяко училище, което е пълноправен член на СИЛЕКТ, има възможност да участва с по един филм в категориите – игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 минути. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE.
Всяко училище гласува за филмите, като определя пет най-добри анимационни, пет най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории.
Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конференции на СИЛЕКТ. THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъдена на студентски филми от цялата общност на училищата - пълноправни членове на СИЛЕКТ.
Зрителите в Каменна зала гледаха филми – продукция на студенти от Холандия, САЩ, Швейцария, Израел и Чехия. 
Програмата на феста за днес предвижда две събития. В 10.30 часа в читалище „Паисий Хилендарски” в Балчик ще започне семейният спектакъл за малки и големи „Таласъмът Тропалан”. 
На сцената ще излязат третокурсници от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” от класа на доц. Майя Енчева - Гергана Либова, Дияна Георгиева, Йоана Рачева, Александър Станковски, Атанас Димитров, Валентин Митев, Георги Димов и Димитър Пишев. В 17 часа в Художествената галерия в Белия град ще бъде открита изложба живопис на студенти от Македония, Черна гора, Румъния и България. Студентите по изобразителни изкуства представят свои творби – резултат от живописните им търсения в областта на различните техники в комбинации с други изобразителни методи. Някои от тях са тясно свързани с образователния процес и са от добрите примери за свободна интерпретация на учебни задачи. Други са плод на свободното творческо въображение и изразяват личните предпочитания на авторите към различни аспекти на действителността, превъплътени в пейзаж, натюрморт, фигуративност, абстракция. 
ДТ
реклама
реклама
реклама
Калиграфията подпомага... С песни от мюзикъли приключва... Сръбският пиано квартет... Дамян Хаджииванов представя... Голф туризмът утвърждава... Започна Международният... Магистрати и съдебни служители... Съдии от Унгария гостуват на... 27 млади музиканти събира... Music Campus Balchik 2018 започва на 1... За четвърти път в Балчик се... Български музиканти с гъдулка... Блатечки, Урумов и Бонин... Испанци изнасят етно концерт в... „Флейтови импресии” за... Предоставят на концесия плаж... Предстои концерт с флейта и... Етно концерт изнася наварска... Латино фиеста с Алфредо Торес... Латино фиеста с Алфредо Торес... Над 3 кг. трюфели конфискуваха... Изложба “Старите майстори”... С изложба стартираха Дни на... Музиката на легендарният Франк... Госпожа „Стихийно бедствие”... Дни на италианската култура... Самостоятелна изложба на Пенка... Представят книгата... Бойка Велкова и Ивайло... Диамант от ЮАР и рубин от Русия...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.