Останките на древния град Дионисополис край Балчик

Крепостта Дионисополис не е ползвана от древните българи

Размер на шрифта: a | a | a 16:30 14 август 2013
Автор: Пламен Николов
Вероятно ще претърпи промяна наложилото се досега схващане, че крепостта Дионисополис в балчишкия квартал “Хоризонт” е била ползвана през ранното Средновековие и от древните българи. При извършените разкопки, които започват още през 1972 г. не е намерена нито една следа от древнобългарския период. Това сподели за “Добруджанска трибуна” директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева.
Крепостта Дионисополис е късноантичен /ранновизантийски град/, който през VІ в. е бил разрушен от земетресение и след това жителите му са се преместили на друго място в околността.
За трета година през това лято на историческия обект работиха студенти-третокурсници от специалността “Археология” на Софийския университет под ръководството на д-р Чавдар Кирилов и д-р Румяна Колева.
Тази година за краткото време от 20 дни студентите са успели да разкрият два гроба от римско време. В единият са намерили римска монета, която все още не е датирана и глинена лампа за осветление. В другия са открити четири скелета без никакъв погребален инвентар. Едно от предположенията е, че мъртъвците са жертви на екзекуция. Разкопки в района на Балчик през последните години се правят рядко и в изключителни случаи – както бе при откриването на храма на Кибела в морския град. Причината е липсата на средства. Заради безпаричието е спряно проучването и на древнобългарския некропол в района на бившето военно летище.
реклама
реклама
реклама
ВМРО сигнализира Цацаров, че... Съдии от България и Македония... Собственик на засегната от... Магистрати от Литва посетиха... Добри практики в публичното... Захарното копие на църквата... Хорови състави от 10 държави ще... Плевенски художници гостуват с... Джаз и народни песни за Нощта... НПО на жени лесовъди дари... Паметник на Кирил и Методий... Хиляди се събраха на концерт с... Совалкова дантела и кене... Двореца в Балчик се включва в... Възможности за... Двореца е домакин на пленера... С изложба стартира пленерът... Горски празник организираха за... 18-то издание на пленера... Изложба, вдъхновена от... Изложба на учители е подредена... Стоянка Мутафова представя... Избрани шедьоври от... Учители от Националното... „Кривото пате” на сцена в... Започна данъчната кампания на... Установиха замърсяване в... Райската ябълка в... Представиха проект за стенопис... Театър „Българска армия”...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.