Останките на древния град Дионисополис край Балчик

Крепостта Дионисополис не е ползвана от древните българи

Размер на шрифта: a | a | a 16:30 14 август 2013
Автор: Пламен Николов
Вероятно ще претърпи промяна наложилото се досега схващане, че крепостта Дионисополис в балчишкия квартал “Хоризонт” е била ползвана през ранното Средновековие и от древните българи. При извършените разкопки, които започват още през 1972 г. не е намерена нито една следа от древнобългарския период. Това сподели за “Добруджанска трибуна” директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева.
Крепостта Дионисополис е късноантичен /ранновизантийски град/, който през VІ в. е бил разрушен от земетресение и след това жителите му са се преместили на друго място в околността.
За трета година през това лято на историческия обект работиха студенти-третокурсници от специалността “Археология” на Софийския университет под ръководството на д-р Чавдар Кирилов и д-р Румяна Колева.
Тази година за краткото време от 20 дни студентите са успели да разкрият два гроба от римско време. В единият са намерили римска монета, която все още не е датирана и глинена лампа за осветление. В другия са открити четири скелета без никакъв погребален инвентар. Едно от предположенията е, че мъртъвците са жертви на екзекуция. Разкопки в района на Балчик през последните години се правят рядко и в изключителни случаи – както бе при откриването на храма на Кибела в морския град. Причината е липсата на средства. Заради безпаричието е спряно проучването и на древнобългарския некропол в района на бившето военно летище.
реклама
реклама
реклама
Райската ябълка в... Представиха проект за стенопис... Театър „Българска армия”... Изложба по проекта „Аз съм... Александро Киарапа със... Трио Магнифика с поредица... Двореца е домакин на финалната... Възстановено е стълбище в... Наградиха кмета на Община... Масирани проверки в Балчик... Изложба „Накитите на... Откриха труп на мъж в морето... Ограбиха швейцарски туристи... Дегустация на вина се състоя в... Двореца бе домакин на пленер... С десет 3D филма в Балчик... Млади таланти от Балчик... Двореца отново бе домакин на... Таланти от ОУ "Св.св. Кирил и... Крейг Бейли с музиката на Рей... В ход е сватбения сезон в Двореца Представят книгата „Те... Ден на отворените врати в... Магистрати от Балчик изнесоха... Общините Балчик и Мангалия... Lidl открива първия си магазин в... Рафи и Михаела Маринова ще пеят... Обработват срещу комари в Албена Изложба на Лъчезар Радов е... Колекцията от кактуси и...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.