Избрани шедьоври от габровската галерия показват в Балчик

Размер на шрифта: a | a | a 17:12 20 март 2018
Автор: ДТ
Творбите на художници от четири поколения през април ще бъдат на вниманието на посетителите на Двореца в Балчик с изложбата „Избрано от фонда”. Експозицията е на Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово и ще зарадва ценителите на изобразителното изкуство в Балчик. В изложбата са включени непопулярни творби на едни от най-известните български художници - представители на четири поколения, творили между 60-те години на 19-ти и края на 20-ти век.
Лице на експозицията е пейзаж от Балчик – ранна творба на академик Светлин Русев. Пейзажът е изцяло в сива тоналност и е в характерната за автора пластичност. Творбите „Църквата Св. Климент в Охрид“ на Цанко Лавренов и „Босфора“ от Петър Дачев прехвърлят националните ни граници и идват сякаш за да покажат, че най-голямото призвание на художника е да сближава, да прехвърля всякакви разстояния и прегради.  
Така неречените „класици“ в българската живопис са представени от Ярослав Вешин и картината „Каруцар”. Творбата е от 1886 г., рисувана в периода преди автора да дойде в България. Изобразява сцена от бита на словашки селянин и е изключително ценна поради факта, че ранния период на Вешин е малко познат у нас. 
Зрителят ще има възможност да се наслади на едни от най-впечатляващите  портрети в българската живопис от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Темата започва с творбата „Портрет на свещеник Васил Михов“ /1875 г./ от Христо Цокев. Роден през 1847 г. година в Габрово той е един от първите български художници получил академично образование. Завършил Московското художествено училище Христо Цокев е първият наш живописец рисувал сакрални портрети. 
Особен интерес за изкуствоведи и за ценители на изкуството представлява творбата „Иза“ от Давид Перец. Портрет с маслени бои впечатляващ със свобода на мазките, деликатност на цветовете и една дълбока чувственост оставяща в зрителя усещане за близост.
Класическия образа на жената е представен в изложбата през погледа на творци като Владимир Димитров – Майстора и Дечко Узунов. 
Една ранна рисунка на Илия Бешков озаглавена „На прозореца“, внася друга гледна точка и гъделичка сетивата на посетителя със закачливата ирония присъща на автора.
Ведрост и настроение създават творбите на авторите Генко Генков, Димитър Киров, Емил Стойчев, които идват като своеобразен завършек в експозицията.
Изложбата ще бъде открита на 2 април от 11 часа в галерия „Тихото гнездо“ на ДКИ КЦ „Двореца“ и представлява интерес за хора от всички възрасти. Това е първото гостуване на габровската галерия в Балчик и е посветено на годината на Европейското културно наследство. Инициатива на ЕС, чиято цел е да бъдат насърчени повече хора, да откриват и изучават културното наследство на Европа и да създадат чувство за принадлежност  към общото семейство. ДТ

реклама
реклама
реклама
Джаз и народни песни за Нощта... НПО на жени лесовъди дари... Паметник на Кирил и Методий... Хиляди се събраха на концерт с... Совалкова дантела и кене... Двореца в Балчик се включва в... Възможности за... Двореца е домакин на пленера... С изложба стартира пленерът... Горски празник организираха за... 18-то издание на пленера... Изложба, вдъхновена от... Изложба на учители е подредена... Стоянка Мутафова представя... Учители от Националното... „Кривото пате” на сцена в... Започна данъчната кампания на... Установиха замърсяване в... Райската ябълка в... Представиха проект за стенопис... Театър „Българска армия”... Изложба по проекта „Аз съм... Александро Киарапа със... Трио Магнифика с поредица... Двореца е домакин на финалната... Възстановено е стълбище в... Наградиха кмета на Община... Масирани проверки в Балчик... Изложба „Накитите на... Откриха труп на мъж в морето...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.