Дейностите по проекта бяха представени от служители на КЦ ”Двореца” и Ботаническата градина.

По трансграничен проект:

Нова арт галерия и инфоцентър отварят врати в КЦ “Двореца”

Модернизират и разширяват Ботаническата градина

Размер на шрифта: a | a | a 18:25 16 февруари 2014
Автор: Галина Михайлова
Нови възможности за развитие на визията и за осъвременяване на базата на КЦ ”Двореца” и Ботаническата градина в Балчик дава проектът “Трансгранично градинско изкуство на Черно море”. Проектът е с продължителност 18 месеца и е стартирал през юли 2013 г. Общата му стойност е над 1,5 млн. евро. Пет са партньорите, които ще реализират предвидените дейности – Културен център “Двореца”, Ботаническата градина в Балчик при СУ “Св. Климент Охридски” , Община Балчик, община Текиргьол и университет “Овидиус” – Констанца. 77 388 евро от сумата за “Трансгранично градинско изкуство на Черно море” ще оползотвори КЦ “Двореца” в Балчик. С тези средства се предвижда да се обособи нова скулптурна арт галерия в непосредствена близост до галерията “Тихото гнездо”, както и да се създаде и оборудва културно-информационен център, каза Жени Михайлова – директор на КЦ “Двореца” и координатор на проекта. Идеята на информационния център е туристите да имат възможност да получат данни не само за Двореца и историята му, но и за всички културни забележителности и институции в Североизточния район. Предвижда се също провеждането на рекламни събития, промоционални турове из архитектурния комплекс, монтирането на интерактивни информационни табла, разработването на цялостна информационна система. Новата скулптурна галерия, с каквато до момента КЦ “Двореца” не разполага, ще предлага нова форма за експониране. Това ще се постигне с подходящо осветление, ремонт на залите и обогатяване на експозициите.
Очаква се след реализацията на дейностите по проекта, който трябва да приключи през януари 2015 г., посещаемостта на Двореца да се повиши от средно 250 000 туристи годишно на 300 000.
448 323 евро от средствата ще усвои Ботаническата градина в Балчик. С тези пари градините ще се модернизират и разширят, ще се създадат нови туристически атракции. Проектът предвижда с 57 340 евро да се изгради ферма за компостиране. Още 21 120 евро се влагат в напоителна система, а с 28 600 евро ще се изгради оранжерия разположена на 150 кв. м. По проекта ще се създаде и висяща градина. 5 544 евро са предвидени за довършване на канализационната система. Най-голямото перо в разчета е създаването на нова градина. Тя ще бъде в северозападната част на парка – на терен, който сега е покрит с див орех (вид, определян като вреден). Предвиждат се също обучения на персонала на Ботаническата градина и разкриването на шест нови работни места. Тепърва ще се правят проектите за отделните дейности, поясниха от екипа на Ботаническата градина.
Университетска ботаническа градина – Балчик е създадена през 1955 година. На площ от около 200 декара се отглеждат над 3 000 растителни видове.Добруджанска Трибуна си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • CaseyHiz 22:52 30 яну 2017 01

    wh0cd65943 flagyl prednisone eurax without prescription buy metformin valsartan hydrochlorothiazide more bonuses

реклама
реклама
реклама
Двореца отново бе домакин на... Таланти от ОУ "Св.св. Кирил и... Крейг Бейли с музиката на Рей... В ход е сватбения сезон в Двореца Представят книгата „Те... Ден на отворените врати в... Магистрати от Балчик изнесоха... Общините Балчик и Мангалия... Lidl открива първия си магазин в... Рафи и Михаела Маринова ще пеят... Обработват срещу комари в Албена Изложба на Лъчезар Радов е... Колекцията от кактуси и... Илия Бешков – в интимна... Започва шестадесетото издание... Дворцова красота от Балчик... Оригинални произведения на... Фотоизложба за Двореца гостува... Машина премаза крака на строител Над 250 000 туристи са посетили... На чаша вино с коледни песни ни... Варненският куклен театър... Осигурен е топъл обяд на 80 души... Община Балчик получава имот за... Енерго-Про обнови електрически... Глиган в морето изненада... Новата книга на Юлиян Атанасов... Творческо семейство реди... Нова голяма сцена издигнаха за... Назначиха нов заместник кмет в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.