Приемат проекти по “Млад фермер” преди старта на новата Програма за селските райони

Размер на шрифта: a | a | a 18:30 04 март 2014
Автор: ДТ
Без технологии не можем да мислим за конкурентоспособно земеделие, заяви вчера министърът  на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на обиколката си на Международната изложба „АГРА 2014”. Ако не се изгради тясна връзка между образование, наука и реален сектор, ние няма как да вървим напред. Освен това е много важно да се срещаме с международните лидери в сектор земеделие, за да сме запознати с новостите в технологиите, каза още министър Греков и сподели, че селското стопанство е основен сектор в българската икономика.
В подкрепа на това зам.-министър Явор Гечев съобщи, че тази година България ще бъде официален партньор и съпътстваща държава на най-голямото животновъдно изложение в Европа, което се провежда в Клермон-Феран, Франция. За българското животновъдство това е отличен шанс да се срещне и да заимства от френския опит в сектора, който безспорно е един от най-добрите в света. Доказателство за сериозното отношение към България е фактът, че президентът на изложението в Клермон-Феран Роже Блан прие поканата на зам.-министър Гечев и посети „АГРА 2014”. Работим по разширяването на партньорството ни с Франция в сектор животновъдство, за да можем да повишим производителността в България и за нас е голяма чест да сме част от такова елитно изложение като това в Клермон-Феран, коментира министър Греков.
Освен животновъдството приоритет за България са и младите фермери и поради тази причина до началото на юни тази година ще стартира мярката „Млад фермер” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020. Ще пуснем мярката за младите фермери преди да е стартирала Програмата, за да може тези, които не са одобрени през последния пример да не губят шанса си да кандидатстват, съобщи Явор Гечев. Той допълни, че ще се въведе изцяло нов модел за обявяване на приемите по мерките от ПРСР 2014-2020. Финансовият риск за по-ранния прием на проекти по “Млад фермер” ще бъде поет от държавата.  Още в началото на годината ще бъдат публикувани заповеди за пример по всички мерки, като се гарантира отварянето на всяка мярка поне два пъти годишно. По този начин всички земеделски стопани ще знаят точните срокове за кандидатстване и ще могат да приготвят в срок проектите си.

реклама
реклама
реклама
Отчитат 70 % усвояемост на... 425 милиона евро е бюджетът по... Добруджански фермерски съюз... Нивите стават все... Добруджанският земеделски... Лавандулата продължава да... Публикуваха насоките за... 65 фирми са заявили участие в... 2,91 млрд. лева ще бъдат... Ясни са условията за... Животновъдите ще получат 50 000... Одобрени са 4,7 милиона лева за... Фонд „Земеделие” отпуска 134... Изплатиха близо 11 млн. лева за... Отчитат 7 на сто напредък по... Над 1700 пчелари кандидатстват... Животновъдите получиха над 4,3... Предстои прием на заявления по... Увеличава се делът на... Одобриха 180 млн. лв. за базовото... Доматите са поскъпнали с 28%... България ще може да изнася за... Засилват контрола върху... Налагат ограничение за... Отпадат регистрационни и... 31 общински проекта одобри ДФ... Приемна на селскостопанското... Отчитат рекордна реколта от... Одобриха отпускането на 178 млн.... Близо 55 000 стопани получиха...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.