Нивите стават все по-предпочитана инвестиция заради евросубсдиите

Земеделци купуват парцели разсрочено за комасация на терените си

Размер на шрифта: a | a | a 18:34 06 февруари 2018
Автор: ДТ
Увеличените евросубсидии за фермерите в комбинация с ръста на доходността от ниви спрямо изключително ниските банкови лихви и стремежът на стопаните да уедряват земите си продължават да движат нагоре пазара на земеделска земя. В резултат фермерите търсят гъвкави схеми и алтернативни начини за купуване на поземлени имоти, с които да могат да кандидатстват за подпомагане. За тази година предвидените средства за директни плащания за площ и по различните програми са в размер на 2.91 млрд. лв., което е с над 400 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г.
Голяма част земеделските производители търсят финансиране чрез специализирани земеделски кредити, а други се насочват към търсене на земя, която да плащат на вноски.
Покупката на земя е отлична възможност за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си, коментират специалисти на пазара за недвижими имоти. Комасацията увеличава производителността, намалява разходите и води до по-ефективно и модерно земеделие. Окрупняването на терени е важно и за формирането на по-добра цена на земеделските площи. Комасираните имоти държат доста по-висока цена в сравнение със средната за даден регион и собствениците й могат да спечелят значително повече, ако в последствие решат да я продават. Експерти припомниха, че един от най-големите проблеми в българското земеделие е разпокъсаността. Земеделската земя в страната ни е около 52 млн. дка, но тя е раздробена на близо 25 млн. парчета. Средният размер на земеделските терени у нас е едва 5.5 дка. 
За 2016 г. осреднената цена на декар в България е около 761 лв., като за последните шест години стойността и се е увеличила тройно, сочат данните на Националния статистически институт. Очакванията са трендът да се запази и през следващите няколко години и годишното оскъпяване да е в рамките на 4-5%.
Засилен интерес към земеделска земя се наблюдава и от инвеститори, които търсят нискорискови инструменти и добра доходност за вложенията си. Все повече хора гледат на поземлените имоти като на инвестиционен актив. Земеделската земя може да донесе близо 10% доходност на година. За сравнение приходите от банковите депозити са много под 1%. 
Нивите са предпочитани, тъй като имат слаба зависимост от икономическите и политическите процеси и от друга страна ниска волатилност към традиционни класове инвестиционни активи. При земята не се наблюдават резки скокове и спадове както при недвижимите имоти, на каквито станахме свидетели последните години.

реклама
реклама
реклама
Промените в обвързаната... Двойно застъпените площи... Откриват две процедури по... Приключи предварителното... 30 млади фермери от Добричко са... Приемат проекти за инвестиции... Нов данък „Градушка” вдига... Фермерите ще получат до 84 млн.... Първи национален фермерски... Намалява преработката на... Африканската чума по свинете е... Проверяват заявленията за... Изплатиха 5.3 млн. лева на... Памукопроизводителите... Нов хаос с договорите за аренда... Земеделци получиха над половин... Откриха африканска чума по... Отпускат 631 000 лв. за борба с... Отпускат още 700 000 лева за... Над 40 сорта зърнено-житни... Преведоха над 35 млн. лв. за... Стопаните получиха близо 45 млн.... Предлагат мерки за... Отпускат над 2,3 млн. лв. за борба... Земеделските стопани са подали... Европарите обновили... Преведоха 30 млн. лева за... Финансират животновъдите за... Стопаните получиха 441 млн. лева... Преведоха още 17 милиона лева за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.