Фил Хоган

Кабинетът ще иска отсрочка от земеделския еврокомисар, за да не загубим над 1 млрд. лв.

Размер на шрифта: a | a | a 16:44 05 юли 2015
Европейският комисар по земеделието Фил Хоган ще бъде на посещение в София на 10 юли (петък), съобщиха за БГНЕС правителствени източници. В българската столица Хоган ще има срещи с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов, с ресорния министър Десислава Танева и с депутати от комисията по земеделие.Един от акцентите, който българската страна се очаква да повдигне по време на визитата на Хоган, ще е възможността за удължаване на периода на усвояване на средствата от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 до средата на 2016 г. По регламент последните разплащания трябва да се извършат до края на годината, а заявките за плащания по проектите трябва да стане най-късно до средата на октомври месец. Вероятността България да получи отсрочка от шест месеца е много малкa. Изчисленията на Държавен фонд "Земеделие" от средата на юни месец показват, че в следващите 3 месеца трябва да бъдат извършени дейности за около 1 млрд. лв., иначе страната ни ще трябва да върне средствата в бюджета на ЕС.
На заседанието на правителството на 1 юли земеделският министър Десислава Танева, след подканяне от премиера Бойко Борисов, докладва, че на 30 юни е приключила кампанията за директните плащания, заявени през 2014 г. "Общо изплатените суми по директните плащания от 2014 г. са 1 милиард и 200 милиона лева, плюс суми от площните мерки по Програмата за развитие на селските райони, национално подпомагане или всички директни плащания са изплатени в размер на 1,8 млрд.лв.", съобщава министър Танева, става ясно от стенограмата на правителственото заседание. Въпросът за очакваните загуби към края на годината не са коментирани. В края на 2014 г. земеделският министър съобщи също така, че одитните органи на Европейската комисия са поискали налагането на финансови корекции в размер на близо половин милиард лева заради нередности по земеделските програми. Тогава Танева обясни, че страната ни ще оспори констатациите.
Друг акцент от разговорите на Хоган в София се очакват да бъдат новите финансови инструменти (нисколихвени заеми - бел.ред.), които ще могат да се ползват през новия програмен период. Този подход се явява алтернативен на фона на отпадането на някои директни плащания по новата Обща селскостопанска политика и в контекста на новите правила на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Новата програма беше одобрена в края на май месец. Тя е с бюджет от 2,9 млрд. евро, а Министерството на земеделието и храните вече откри първите мерки за финансиране по нея.
Очаква се българските власти да повдигнат пред Хоган и въпроса за щетите, които родните земеделски и млекопроизводители търпят от продължаващото икономическо ембарго между ЕС и Русия. Преди дни Министерство на земеделието изплати 703 000 лв. на 66 производители, които са засегнати от забраната за износ на продукция от България за Русия. Темата за компенсации на българските млекопроизводители, заради отпадането на европейските квоти за мляко, няма да как да бъде обект на обсъждане, посочиха за БГНЕС правителствените източници. Български млекопроизводители протестираха неотдавна, заради ниските изкупни цени на суровината, заради заливането на търговската мрежа с евтини млечни продукти от други страни-членки на ЕС или съседни на България държави. БГНЕС

Добруджанска Трибуна си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • Ирина 12:13 06 юли 2015 03

    Във властта има марионетки и кукловоди. В случая важни са кукловодите, които ще намажат, а марионетките ще си седят неграмотни и умрели душици. А накрая... накрая- горките, обикновени хора.

  • Весо 12:02 06 юли 2015 02

    Въпросът е, че за да се стигне дотук, пак някой не си е свършил работата. Най-вероятно споменатия Грудев, който отговаря за ЕС.

  • Елена 11:47 06 юли 2015 01

    Как няма да има като си правят големите бонуси. Питайте Грудев колко пари прави на месец от това.

реклама
реклама
реклама
Парите за старите... По нови правила отчитат... Над 80% от договорените проекти... Започна прием по училищните... Приемат заявления за... Одобриха 1 253 проекта на малки... Преведоха над 440 милиона лв. за... Изплатиха над 89 млн. лева за... Над 80% от площите за... Изплатиха 17,5 млн. лв. за... Обявиха второто класиране по... Над 79 милиона лева са... ДФ “Земеделие” отпусна над 8,5... Изплащат средствата на... Ще превеждат директните... Свършиха парите за... Приемат заявления за... Малките и средни земеделски... Изплатиха 3,24 млн. лв. по схемите... Преразглеждат разпределението... 2 566 стопани заявиха помощ за... Отчитат спад на цените в... Изплатиха над 500 000 лв. по... Изтича срокът за регистриране... За 10 години в агросектора... Приемат заявления за контрол... Национална среща на... Отчитат сезонно повишение в... Рибите и мидите ни са чисти Подготвят борсата за семена и...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.