„Борса за семена и посадъчен материал”

Добруджанският земеделски институт е продал едва една трета от семената си

Стопаните продължават да си ги произвеждат сами

Размер на шрифта: a | a | a 14:11 02 февруари 2018
Автор: ДТ
„Добруджанският земеделски институт осигурява годишно около 1000 тона семена пшеница – от предходната година и ново производство. През последните 3-4 години спадна реализацията на семената, тя като че ли се насочи към чужбина – Турция и Гърция. Тази година сме продали около 350 тона на българския пазар. Реколта 2017-а продаваме за 850 лв за тон, реколта 2016-а – за 650 лв за тон” – заяви директорът на Добруджанския земеделски институт – Ген. Тошево, доц. Илия Илиев. От Гърция фирма изкупила наличното количество семена тритикале, както и по и 1 тон грах и леща, 2 тона елитни семена пшеница. Те смятат да развиват семепроизводство и да продават. „За Турция информацията ми е, че от 2019 г. производителите ще бъдат задължени да сеят сертифицирани семена – за пшеницата. Турските фирми купуват от нас елитни семена и правят семепроизводство. Те плащат на института т.нар такса „роялти” - каза още Илиев. В Румъния, Украйна, Казахстан има регистрирани хибриди на института в техните сортови листи, проблем е изплащането на авторското право. „Има идея авторското право да бъде включено в цената на семената, част от него и сега е включена, но това не решава проблема” – добави Илиев.
„Това, че зърнопроизводителите си правят сами семената е постоянен проблем, тъй като в Закона за посевния и посадъчния материал категорично е отбелязано, че може да се използват и тъй нар. фермерски семена - не за търговия, а за собствено производство” - заяви проф. Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърненожитни и бобови култури” в Добруджанския земеделски институт – Ген. Тошево, на специализираното изложение „Борса за семена и посадъчен материал”, което се провежда в Добрич.
Според него, това е практика при 70-80 процента от земеделските производители, като посочи, че няма точна статистика. Дори има договорка между производители за масов посев на различни сортове, които след това си ги разменят. „В това няма кой знае колко лошо, но, ако един сорт се възпроизвежда дълго време, той губи своите качества и пада добивът. Другият проблем е, че се предразполага развиването на болести” – добави той и даде като пример чернилката по нахута.
„Тази култура в момента  е много модерна, може да стигне и до 2 млн. дка площи, но проблемът е, че няма сортове.  При тази ситуация, за семена се продава стокова продукция или семена с неизяснен произход, което може да носи и заболяването „чернилка”. Именно масовото разпространение  на тази болест у нас доведе до това нахут да не се отглежда” – обяснява специалистът.
Държавният земеделски институт има два сорта нахут „Балкан и „Пролез”, признати през 90-те години, поради липсата на търсене не се произвеждат и могат да се предложат за догодина– каза още Киряков.Той посочва, че при производството на семена от фермери се нарушават авторските права на създателите на сортовете, тъй като те на практика не получават дължимите им средства.
„Не може да се твърди, че България е добра земеделска държава, при условие, че в полското производсто ние имаме основно 4 култури, две с две несъвместими. Сее се пшеница или ечемик, царевица, рапица, слънчоглед” – смята проф. Киряков.


реклама
реклама
реклама
Отчитат 70 % усвояемост на... 425 милиона евро е бюджетът по... Добруджански фермерски съюз... Нивите стават все... Лавандулата продължава да... Публикуваха насоките за... 65 фирми са заявили участие в... 2,91 млрд. лева ще бъдат... Ясни са условията за... Животновъдите ще получат 50 000... Одобрени са 4,7 милиона лева за... Фонд „Земеделие” отпуска 134... Изплатиха близо 11 млн. лева за... Отчитат 7 на сто напредък по... Над 1700 пчелари кандидатстват... Животновъдите получиха над 4,3... Предстои прием на заявления по... Увеличава се делът на... Одобриха 180 млн. лв. за базовото... Доматите са поскъпнали с 28%... България ще може да изнася за... Засилват контрола върху... Налагат ограничение за... Отпадат регистрационни и... 31 общински проекта одобри ДФ... Приемна на селскостопанското... Отчитат рекордна реколта от... Одобриха отпускането на 178 млн.... Близо 55 000 стопани получиха... Семена от български сортове...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.